Актуално


Усъмниха се в томболата за градините

Усъмниха се в томболата за градините

Томболата за прием в детските градини във Варна не допадна на родителите. Въпреки, че им е спестило списъците и висенето по опашки пред забавачниците, у тях останало съмнение, за нередности. Вчера пилотно в морската столица приемът за детските градини бе извършен на случаен принцип. Жребият приключи само за няколко минути в присъствието на десетки родители събрани в сградата на общината.
Почти 300 деца остават извън детските градини и яслите. Това съобщи зам.- кметът по образованието Коста Базитов преди старта на класирането. "Общо 2176 са подадените молби. От тях ще удовлетворим 1890", посочи той. Майки обаче коментираха, че данните на администрацията не са точни. Много родители изобщо не били подавали документи, защото знаели, че местата няма да стигнат. Жребият е бил под въпрос до средата на вчерашния ден. Можело да бъде провален, тъй като се подготвяло поставновление на Министерството на образованието, според което влизането на 5 -годишните в детски заведения става задължително. Проектоизискването е щяло да обърка целият цикъл от кандидатсването до реалният прием, обясни Базитов. Непосредствено преди томболата обаче зам.-кметът разговарял с образователното министерство и от там го уверили, че няма проблем тя да се проведе.
След старта на томболата родители възроптаха, че не им ясен принципът на който се провежда. "Изобщо не разбирам как работи системата. Не виждаме джуркане, а само имената на детските заведения и номера срещу тях", развика се майка от залата. "Кой ще гарантира, че тези списъци които сега принтирате няма да бъдат подменени след като си тръгнем", попита пък млад баща. В отговор Базитов обясни, че още топлите списъци ще бъдат веднага подпечатани и подписани и автоматично стават оригинални екземпляри. За по-сигурно и родителят можел да се подпише на всеки един лист, за да се гарантира че няма да има подмяна. Младият татко не дочака втора покана и се захвана да оставя парафи.
Друг баща пък заяви, че цялата томбола е прах в очите  и пак ще има влизане с връзки. "Нашето дете не е прието и виждам, че е 146 резерва. А в същото време от общината обясняват, че щяло да има само 300 извън градините", коментира бащата минути след като класирането бе качено в интернет. Млада жена даде пример, че нейна позната знаела, че отрочето й е в списъците, много преди да бъде изтеглен жребият.

 

 

Източник
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.