Актуално


Храненето на учениците под въпрос

Храненето на учениците под въпрос

Децата от градините и учениците във Варна могат да останат без хранене наесен. За този риск предупреди съветниците от образователната комисия към местния парламент шефът на ресорната дирекция Радослав Тасков. Притесненията идват от това, че на 16 ноември тази година изтича договорът с фирмата „Ученическо и столово хранене” (УСХ) и дотогава трябва да е ясно как ще се осъществява занапред храненето на варненските деца. От администрацията се отказали от варианта за подновяване на договора, след като станало ясно, че общината вече няма право да отдава безвъзмездно публична общинска собственост на търговски дружества. Именно по този начин ползва базата си към момента дружеството УСХ. Можем да отдаваме базата под наем, но тогава трябва да се спазва принципът на конкурсното начало, обясни Тасков. Според юристите на дружеството пък няма пречки договорът да бъде подновен.

В крайна сметка от общинската администрация се спрели на други два варианта. Единият предвижда преструктурирането на УСХ в общинско предприятие, което обаче да поеме и дейността на дружеството „Стопанска и спомагателна дейност” (ССД), отговарящо за детските кухни. Според втория вариант за храненето ще отговаря фирма, избрана чрез обществена поръчка.  Първото предложение е икономически по-изгодно, посочи Тасков. Той допълни, че в този случай общината ще може да контролира дейността на бъдещото предприятие, както и да изготвя стратегии за храненето на варненчета. Единственият минус бил, че общината трябва да увеличи щата си и то по време на криза.

За сметка на това обявяването на обществена поръчка било много сложна процедура. Освен това можело да се проточи доста дълго време, ако се появят обжалвания. Реално съществува риск да не се влезе в нужното време. Освен това общината ще трябва да провежда процедурата на няколко години. С тези обяснения Тасков се опита да обясни на съветниците, че бързото вземане на решение е наложително.

Те обаче заявиха, че не могат да вземат такова преди да се запознаят обстойно с реалното състояние на дружеството. Анализ за дейността му вече бе поискан, но желаните от съветниците данни вчера не бяха на лице. От справка те научиха само, че разходите на УСХ и ССД за миналата година са били 8 710 000 лева, като общината е заплатила 7 228 000 лева. Стана ясно и, че щатът на двете дружества е около 400 души, а за 2009 г. УСХ има печалба от около 15 000 лева. На колко места се готви и колко струва реално на общината храненето на едно дете поискаха да разберат до 25 юни местните парламентаристи. След това ще се вземе и решение. Известна подкрепа за избора на външна фирма изказа само съветникът Радослав Коев, който за пореден път изтъкна, че в училищните столове всъщност не се осъществява хранене. Стана ясно и, че няколко учебни заведения са декларирали желанието си да организират сами храненето на възпитаниците си.


Източник
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.