Актуално


С 40% намаля детската престъпност

С 40% намаля детската престъпност

Драстично намаление на детската престъпност във Варна и региона отчетоха от областната дирекция на МВР. Данните бяха изнесени от инспектор Анелия Стоянова по повод ежегодната кампания „Ваканция, здравей! Да играем безопасно”. Кампанията е свързана с превантивната работа на специалисти от системата за противодействие на противообществените прояви при малолетни и непълнолетни. Според статистиката за първото тримесечие на 2010 г. престъпленията, извършени от деца в морската столица, са намалели с 43%.

„Ако за първите три месеца на 2009 г. имаме 119 престъпни деяния, извършени от 106 деца, за същия период на тази година те са 68 престъпления извършени от 73 малолетни и непълнолетни”, посочи Стоянова. Детските престъпления са намалели, не само в града, но и в цялата Варненска област. От януари до март на 2009 г. са били регистрирани 167 криминални деяния от 128 деца. За същия период на тази година престъпленията са 98, извършени от 93 хлапета.

Тази година акцентът в превантивната кампания е поставен върху интернет престъпленията и как децата да се опазват от тях, разказа шефката на общинската дирекция „Превенции” Светла Коева. Тя допълни, че идеята е да се обхванат деца от все повече училища. „На малчуганите от школата сме раздали и карти за безопасно придвижване. На тях са отбелязани местата на институциите, които могат да потърсят при евентуални пробелми”, посочи Коева.

Източник
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.