Актуално


Българчетата - шести в Европа по затлъстяване

Българчетата - шести в Европа по затлъстяване

„Българчетата на възраст от 11 до 17 години държат шестото място в Европа по затлъстяване. По-напред в класацията са връстниците им от Гърция, Кипър, Англия, Ирландия и Италия. Проучванията показват още, че 2/3 от българите над 18 години също са със затлъстяване”. Това каза вчера доц. Светослав Ханджиев, специалист по диететика и член на Европейската академия по хранене, който е сред участниците в откритата за пръв път вчера във Варна „Алея на здравето”. На форума, който ще продължи до неделя, той прави изследвания за сърдечно-съдовия риск, наднорменото тегло и количеството излишни мазнини, натрупани в организма. Според него правилното хранене и добрият двигателен режим могат да избавят нацията ни от проблемите със затлъстяването, сърдечно-съдовите заболявания и диабета.

Над 35 са участниците в „Алеята на здравето”, а в нея участват както производители на екологични храни и продукти, така и на лекарствени средства, хранителни добавки, витамини и минерали. На специализираното изложение се представят нови продукти и технологии в областта на фармацията и медицината. За пръв път на изложението варненци и гостите на града ще могат да се консултират за своите права, тъй като във форума участват представителите на пациентската конфедерация „Защита на здравето”. „Всеки сам е отговорен за своето здраве, за него трябва да се грижим дори когато сме уморени. Защото здравето е качество на живот”, каза вчера при откриването на изложението управителят на фирмата-организатор инж. Марин Пенков. „Алеята на здравето” се провежда под патронажа на кмета на община Варна Кирил Йорданов, който вчера бе удостоен с почетния знак на изложението.

Специален щанд на форума бе отреден на малко позабравената земна ябълка. Оказва се, че виреещият у нас плод е първокласен антиоксидант. Тя си е изградила уникална екозащита и не натрупва в себе си радиоктивни вещества или тежки метали, каза Галина Христозова. Земната ябълка се предлага в няколко варианта - изсушена за чай, както и преработена. Наред с нея на щандовете на изложението могат да се намерят екзотични стоки - див ориз, както и черен „императорски”, фиде от коприва, пълнозърнести макарони и други полезни неща за всекидневието. Вино и сок от арония - родно производство са другият хит на „Алеята на здравето”.

Източник
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.