Актуално


22 варненчета намериха родители

22 варненчета намериха родители

Все по-често българи осиновяват ромски деца.
Тромави процедури продължават да мъчат кандидатите.

22 деца от Дома за медико-социални грижи във варненския квартал „Виница” са намерили родители от началото на 2010-а. Семействата на шест от тях са с чуждестранен произход. През миналата година от социалното заведение са излезли 50 деца, отчете директорът му д-р Стефка Джанкова. В момента в него се отглеждат 172 малчугани, 60 от които са вписани в регистъра за осиновяване. Надеждите те да намерят родители обаче са малки, тъй като голяма част от тях са с увреждания или сериозни заболявания, а към такива деца рядко се проявява интерес. За сметка на това правело впечатление, че все повече български семейства осиновяват деца от ромски произход. Три здрави ромчета пък фигурират към момента в регистъра за международно осиновяване.

Бюрокрация и тромави процедури продължават да затрудняват кандидатите да осиновят деца от домовете, посочиха осиновители и социални експерти. Месеци е чакала Венцислава Русева, докато получи известие, че се е намерило подходящото за нея дете. Не ми е ясно защо комисия трябва да посочва кое дете за кое семейство е. Нещо като лотария, но пък аз изтеглих джакпота, посочи майката, която веднага разбрала, че препоръчаното й дете е точно за нея.

Родители недоумяват и защо всички кандидат-осиновители получават положителни социални доклади от специализираната комисия. В момента в регистъра на кандидат-осиновителите за Варна фигурират над 4700 семейства, а сред тях има живеещи в гарсониера, такива, в които и двамата членове са безработни. Осиновители искат да станат и 60-годишни хора. Кандидатите не провеждат никакви предварителни обучения, каквато е стандартната практика в чужбина, казват още родители.

Недостатъчна била и ангажираността на социалните работници. Никой не е идвал да види как расте детето, разказа майка, която е осиновила второ. Внасяме модели отвън, а не ги обезпечаваме нито с човешки ресурси, нито материално, каза в тази връзка д-р Джанкова. За девета поредна година домът във „Виница” ще събере осиновители от страната. Някои от тях използват празника, за да разкрият на децата си историята им.

Източник
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.