Актуално


6-7% от децата остават без имунизации

6-7% от децата остават без имунизации

6-7 на сто от децата във Варненска област остават без имунизации по различни причини, най-честата от която е липсата на личен лекар. Още с появяването си на бял свят всяко бебе получава и първата си ваксина в живота. Епидемиолозите са категорични, че имунизациите заемат важно място в профилактиката на острите заразни заболявания. Всеки семеен лекар, избран да наблюдава здравето на дете, поставя и ваксините, които го защитават от най-коварните зарази. Здравното министерство определя какви имунизации за кои възрасти са подходящи и кога трябва да се поставят. Наредбата всяка година търпи незначителни корекции, като се включват нови ваксини съобразно епидемичната обстановка. Част от тях са препоръчителни, повечето са задължителни. „2009 г. бе предприета реимунизация заради епидемията от морбили. От 2010 г. вместо ваксина за дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит бе включена 5-компонентна ваксина и имунизация срещу пневмококи”, каза педиатърът д-р Иванка Стоянова.

Задължителни са имунизациите срещу туберкулоза, детски паралич, дифтерия, тетанус, коклюш, брусница и заушка. Освен тях може да се предприеме цялостно или ваксиниране на отделни лица по епидемични показания - против коремен тиф, дизентерия, холера, жълта треска. Задължително преди това обаче се прави стриктен медицински преглед. Затова е важно медицинският екип, който провежда имунизациите, да бъде точно осведомен за здравето на детето и да не се допуска манипулация, ако има фактори, които биха усложнили състоянието му. Често боледуващите деца често са с намален имунитет и понякога ваксината може да влоши състоянието им, казват лекарите. Затова трябва да се използват периодите, когато по-дълго време не са боледували.

„Ако родителите се притесняват, че детето може да реагира със заболяване на ваксина, много по-голям трябва да е страхът им, че няма да е ваксинирано и дивият бактерий или вирус ще предизвика истинско заболяване. И да има постваксинална реакция, тя ще бъде незначителна на фона на разгърналата се картина на заболяването”. Това каза шефът на дирекция за надзор на заразните болести в здравната инспекция във Варна д-р Светла Станева. По данните на здравната инспекция 6-7% от децата остават без имунизации. Неотдавна стана ясно, че около 2000 варненчета нямат личен лекар, голяма част от тях вероятно са и без ваксини. Отказът от имунизации изисква въвеждането на други мерки от порядъка на ограничаване контактите на неимунизираното дете - спиране от детска градина и от лагери, което не е от негова полза, допълват епидемиолозите.

Източник
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.