Актуално


Реформата в образованието се люшка в крайности

Реформата в образованието се люшка в крайности

Глобата за отсъстващо дете - почти като първоначална вноска за жилище.

Безкрайно солени санкции, олекотяване на учебните условия и оценяване на ученическото поведение се оказаха част от вижданията на образователните експерти за реформа в системата на просветата. След няколко опита да се изготви нов закон за средното образование към днешна дата имаме проект - дело на образователния министър на премиера Бойко Борисов - Сергей Игнатов и екипа му. В центъра на новия закон стои детето, заяви при представянето му Игнатов. Да се чуди човек къде е било досега - та нали именно за неговото образование става въпрос. Оказа се, че ядрото на сега действащата законова уредба съставлявали учителите и администрацията или нещо като каруцата пред коня.

Та, гербаджийският проект за закон дава възможност на учениците да преминават в горен клас с двойка. Българчетата ще могат да „пораснат с една година” в училище, независимо че по даден предмет
не са усвоили грам знания за цяла учебна година.

Има и трудни предмети безспорно, но нали затова е училището - да ти помогне да овладееш законите на математиката, литературата, историята, физиката, химията и т. н. Какъв стимул може да има един ученик, ако още в началото на учебната година знае, че дори и да влачи двойките по даден предмет, това няма да му попречи да продължи напред.

От просветното министерство все пак се застраховат - „преминаването” може да се случи, ако ученикът няма друга двойка и бележките му по останалите дисциплини са най-малко добри.

Мярката се въвеждала с цел детето да не губи цяла година, в случай че не му върви само по един предмет. Е, да де, ама за къде да бърза. Пътят към успеха се извървява стъпка по стъпка, гласят житейските мъдрости. Бързайки по стълбицата или вземайки няколко стъпала наведнъж, най-много да се върнеш там, откъдето си тръгнал. А и според идеята, двойкаджията ще трябва да се яви на поправителен изпит в рамките на следващата учебна година. Тоест, ако реши все пак да отдели време, за да се подготви за „подводния камък”, ще губи от текущия материал. Но пък няма да има толкова повтарячи. Може би целта да е да отчетем точно това.

Ако новият закон срещне подкрепата на депутатите, децата до трети клас няма да получават оценки, а до четвърти няма да повтарят клас. Интересно как точно ще се оценява базата от знания, която трябва да натрупат в този период и която ще послужи за основа в бъдещото им обучение. И какво ще замести радостта и гордостта да кажеш на родителите си каква оценка си получил по български или родинознание. Оценки може и да няма, но учителите ще трябва да се занимават с децата след часовете, през почивните дни или ваканциите, ако те изостават и не се справят с учебния материал. Само да не се окаже, че педагозите ще работят по-скоро извън, отколкото в работно време.

Друга промяна предвижда основното образование да се завършва в седми, а не в осми клас, а гимназията да бъде разделена на два етапа - до X клас и от X до XII. Идеята била след първия гимназиален етап учениците сами да избират предметите, които искат да учат. Ами да им дадат право и сами да си избират учителите. Нали учебните програми затова са поверени на специалисти, за да бъдат съобразени най-добре с отделните специалности в професионалните и профилирани гимназии.

И докато учебното съдържание търпи облекчения, поведението на подрастващите се поставя на сериозен прицел. Изгонен за целия ден от училище може да се окаже ученик, сложил фланелка със скелет. От клас ще бъдат извеждани и учениците, позволили си да говорят по телефона по време на час. На фона на днешния компютъризиран мобилен свят, в който едва ли има тийнейджър без телефон, а дистанционното обучение е широко приложима форма, подобна мярка изглежда нереална, макар и целесъобразна. Но пък гоненето на ученик заради скелет или нещо подобно по-скоро ще предизвика обратния ефект. Всъщност на провинилите се може да им се наложи и да чистят дограмата на прозорците или да полагат друга полезна дейност. Самостоятелна форма на обучение пък ще чака учениците с проблемно поведение, а агресивните и застрашените от отпадане ще бъдат изпращани при психолози след последния учебен звънец.

До всичко това може да доведе оценката за поведение, която ще се мъдри сред останалите в ученическите бележници. За да не им се лепва етикет, поведението на децата няма да се оценява от „лошо”, а от „нуждаещо се от подобрение”. Ще продължава с „добро”, стигайки до „похвално”. Оценка за поведение ще може да поставя не само класният ръководител, но и всеки учител по съответния предмет. Поведението ще се описва в специално досие, което ще съпровожда дипломата за средно образование. Всичко това обаче едва ли ще трогне днешните широко скроени млади хора следващи с широка крачка начертания път.

Изненади не липсват и за родителите. Глоба до 5000 лева заплашва тези, които не пускат децата си на градина. Става въпрос за задължителната предучилищна подготовка, която, поради невъзможност да се приеме новият закон до началото на учебната година, влиза в сила с поправки в сега действащия. Та 5-годишните задължително трябва да ходят на градина, а ако родителите им не ги „пуснат”, ще трябва да платят глоба почти колкото първоначална вноска за жилище. Интересно как на фона на задъхващите се от тежестта на кризата българи ще се събира споменатата сума. Друг е въпросът, че трудно ще се намери някой, който не желае да пусне детето си на детска градина и ако случайно то не е там, това най-вероятно ще е защото не е имало места.

Десетократно по-големи глоби ще плащат и родителите, не осигурили присъствието на наследниците си в училище. При повторно нарушение максималната санкция отново достига сумата от 5000 лева. Идеята била средствата от санкциите да постъпват в бюджетите на училищата. Не че делът на образованието в бюджета не е сред най-големите. Защо за школските хазни да не помагат и родителите. Те и без това трябва да събират средства - за ремонти, празници, подаръци и т. н.

Иначе експерти в просветното ведомство не се свенят да търгуват родното образование. Матурата по български език и литература била търгувана ден преди изпита, стана ясно непосредствено след приключването му. Завъртяха се и суми в порядъка на 600-700 лева. Министърът обеща проверка, а подозренията паднаха върху негов служител. И докато образователните шефове се вайкаха, коментарите, че изпитите се търгували открай време, не спираха. А реформата си върви, въпреки трънчетата по пътя.

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.