Актуално


1974 седмокласници от раз в гимназия

1974 седмокласници от раз в гимназия

Закриват паралелка в школото по текстил, не се събраха кандидати.

1974 седмокласници получиха зелена светлина за продължаване на обучението им в гимназия от първия път. В първото класиране се конкурираха 2233 кандидат-гимназисти, 98 от които от други региони на страната. Те се бориха за общо 1983 места, 1291 от които в профилирани гимназии, а останалите 692 - в професионални. Учениците, попаднали в списъците на класираните, ще имат на разположение три дни - от 28 до 30 юни, за да потвърдят приема си в съответното училище. В случай, че не са приети в желаните от тях специалности, могат да подадат заявление за участие във второто класиране. Молбите се подават в училищата, в които седмокласниците са класирани.

Следващата подредба за гимназиите ще се случи на 1 юли, а в нея освен неудовлетворените от първата, могат да се пробват и тези, които изобщо не са класирани.

С най-висока летва може да се похвали Математическата гимназия „Д-р Петър Берон”, която традиционно е сред най-елитните школа в града. Там е извършен прием с най-висок бал (36.00), като, ако ученикът се запише в гимназията, ще се впусне в дебрите на информатиката. Сред училищата с най-високи балове са езиковите гимназии, търговската и гимназията по хуманитарни науки. С най-нисък бал (20.68) е приет ученик в специалността „Електрообзавеждане на кораба” във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец”.

Една паралелка няма да бъде сформирана поради липса на достатъчен брой ученици, информираха от Регионалния инспекторат по образованието. Става въпрос за специалността „Конструиране и технология на облеклото” в Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн. За нея не са се събрали достатъчно ученици, които освен по български език и литература, да са положили и изпит по изобразително изкуство, уточниха от инспектората.

От 2 до 6 юли пък могат да подадат документите си за прием в гимназии осмокласниците. Както е известно, те кандидатстват само по документи, като всяко училище само определя балообразуващите предмети. Съгласно утвърдения прием, завършилите тази година основно образование около 2000 ученици, могат да се борят за 1510 места в професионални гимназии и 728 - в профилирани и непрофилирани паралелки в средни общообразователни училища.

 

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.