Актуално


99 училища искат безплатни плодове

99 училища искат безплатни плодове

20,53 лева са предвидени за дете за учебната година.
Поради слабия интерес към европейската схема срокът за кандидатстване вероятно ще бъде удължен с месец.

99 учебни заведения от Варненско са подали заявления за участие в европейската схема „Училищен плод”, научи „Позвънете”. Това са близо половината от възможните бенефициенти, чийто брой в региона е в порядъка на 220. От схемата могат да се възползват детски градини и училища, в които се обучават деца от началния курс. Като цяло интересът към европейското финансиране от 7,2 млн. лева за осигуряване на безплатни плодове и зеленчуци в училище е твърде слаб. От 3000 потенциални бенефициенти в страната, в отредения срок заявления са подали около 1000 учебни заведения, голяма част от които са сторили това в последните възможни дни. Предвид малкия брой, от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), който е управляващ орган по схемата, са внесли искане за удължаване на срока за кандидатстване с месец.

Очакваме в средата на тази седмица Министерският съвет да вземе решение относно удължаването на срока, казаха вчера от пресслужбата на ДФЗ. Ако това не се случи, от „Училищен плод” ще могат да се възползват едва около 10 на сто от децата в подготвителни групи и началния курс, чийто брой възлиза на 320 634.

Сумата, която се предвижда за едно дете за учебната година, е в размер 20,53 лева. Проучвания показват, че ако схемата се приложи от началото на учебната година до края й, малчуганите ще могат да получават плодове и зеленчуци по два пъти седмично. Средствата могат да се използват за купуването на ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици, пипер и моркови, като се изисква плодовете и зеленчуците да се предоставят според тяхната сезонност.

Схемата „Училищен плод” се прилага за първи път у нас. Целта на това подпомагане от страна на Европейския съюз е да възпитава у децата навици за здравословно хранене. Преди две години в страната пък стартира европейската схема „Училищно мляко”, по която учебните заведения получават средства за млечни продукти. От нея във Варненско се възползваха само две школа.

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.