Актуално


Учат 550 варненчета как да не дебелеят

Учат 550 варненчета как да не дебелеят

„Крачкомер” следи колко се движат 4-годишните, проверяват и „екранното” им време

800 варненчета на 4- годишна възраст от детските градини ще бъдат включени в голям европейски проект, чиято цел е да открие пътя за правилния хранителен избор при малчуганите. 550 от тях ще бъдат активно обучавани и наблюдавани за период от 1 година. „През това време ще им се предлагат плодове и зеленчуци под формата на игра, като здравословен избор. Ще се провежда специална програма за физическа активност”, каза главният изследовател по проекта „Кутия за играчки” доц. д-р Виолета Йотова. При други 250 ще се проследи как се променят ръстът и теглото им за същия период от време. „В продължение на 3 дни на тези 550 деца, които са нашата активна група, естествено със знанието на родителите им, ще бъде прикрепен „крачкомер”. Той ще отчита дневния им разход на енергия, колко се движат за 24 часа. Същият сензор ще бъде прикрепен и в края на едногодишния период, отново за 3 дни”, допълни доц. Йотова. Проектът се осъществява при деца от 3 до 6 г., защото в тази възраст се формират предпочитанията към храната. Тогава може да се повлияе на избора им, след това е много късно, подчерта детският ендокринолог и ръководител на детската клиника в МБАЛ „Св. Марина” доц. Виолета Йотова. Целта е подрастващите да изявят предпочитания към разнообразна храна, с акцент на плодовете и зеленчуците.

Основен партньор в европроекта е Медицинският университет във Варна, който ще се включи с експерти от няколко свои катедри. Мащабната разработка обединява 14 страни-членки на Европейския съюз, но само в 5 от тях ще има целеви групи от деца, които ще бъдат обучавани в „правилния хранителен избор”. Варна е един от европейските градове, в които това ще се случи, а стартът на същинската работа започва от септември 2011 г. Европроектът е на стойност 140 000 евро от ЕС и 40 000 лева самоучастие от страна на Медицинския университет във Варна. Продължителността му е 42 месеца, а началото е започнало през пролетта на тази година.

Педагозите от детските градини, където ще се разиграва „Кутията за играчки”, ще бъдат обучени на специални семинарни занятия. Вече е проведено проучване с данни за ръст и тегло при децата и техните родители. Специален въпрос от анкетата, проведена като подготовка по проекта, дава данни колко време варненчетата прекарват пред телевизора, компютъра или пред екрана на видеоигрите, допълни доц. Йотова.

Издател :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.