Актуално


Забавачките и яслите - бремето за хазната

Забавачките и яслите - бремето за хазната

Голямото бреме за общинската хазна е издръжката на детските градини и яслите. Това става ясно от отчета на бюджета за шестмесечието, който беше представен вчера пред ресорната комисия на Общинския съвет.

През тази година издръжката на едно дете в детска градина струва на общината 309 лв. на месец. Година по-рано сумата е била 263 лв. Според разчетите на администрацията повишаването на сумата е в резултат на по-ниската средномесечна посещаемост, която за първото шестмесечие е 68%. Това се дължи на изключително тежките метеорологични условия през зимата. Зам.-кметът по финансовите въпроси Борислав Борисов използва възможността да отново да отбележи, че сега постановените цени на услугата от 48 лв. на месец са прекалено ниски. Той призова съветниците да преценят дали не е назрял моментът те да бъдат повишени. Финансистът на общината нееднократно досега е лансирал идеята, таксите за забавачки да скочат на 70 лв. месечно.

Подобна е и ситуацията с яслите, като там за месечната издръжка на едно дете общината заделя по 571,83 лв., в сравнение с 445,62 лв. за миналата година.

Приоритетните направления в разходната част на бюджета са здравеопазването и образованието. Само при тях има увеличение за издръжката. За първото шестмесечие на тази година общината е похарчила с 13% повече средства за образование и 16% - за здравеопазване, отбеляза зам.-кметът Борисов.

Изпълнението на капиталовата програма е глътнало 19 на сто от всички приходи. Това показва, че дори и в условията на криза общината дава пари за инфраструктура, коментира зам.-кметът. Изразходвани са 7,8 млн. лв. от предвидените 40,5 млн. лв. за капиталови разходи. В извънбюджетната сметка на общината продължават да залежават 2,4 млн. лв. от приватизация, тъй като за шестмесечието няма реализирани проекти.

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.