Актуално


А оценка за грамотност?

А оценка за грамотност?

Младите хора едва ли ще се трогнат, ако някой каже, че поведението им се нуждае от подобрение. Оценяване поведението на учениците е една от мерките, с които експертите от образователното министерство ще се опитат да върнат дисциплината в клас. Възстановяването на добре забравеното старо е заложено в новия закон за средното образование, наред с мерки като лишаване от екскурзии, дежурства в училищния бюфет, разчертаване на физкултурното игрище, садене на цветя и повече от десетократното увеличение на санкциите за родители, които не пращат децата си на училище. Оценката за поведение е хубаво нещо, но за едни други, минали времена. Тогава, когато се ходеше по бригади, а по празниците се рецитираха патриотични стихове. И сега се рецитират, но честванията на тийнейджърите по-скоро се превръщат в щури купони.
Колкото и да е трудно да си го признаем открито, успехите и постиженията в училище не са приоритет за по-голямата част от подрастващите. Тези, които залягат над уроците, в повечето случаи вече гледат в посока „навън” към колежите и университетите, които могат да ги изстрелят към върха.
Та, оценката за поведение едва ли ще поражда толкова неспокойни мисли сред младите хора, да не кажем, че въобще няма да се трогнат, ако някой определи, че държанието им се „нуждае от подобрение”. Иначе образователните експерти решили да няма лоша оценка, за да не се лепвал етикет на ученика. Че в школата липсва дисциплина, може да установи всеки, който се завърти по училищните коридори. Едва ли обаче с оценки за поведение ще оправим нещата. Все си мисля, че преди всичко училището трябва да стане привлекателно за младите хора, за да изпълнява пълноценно заложената си функция. А за да е привлекателно, трябва това, което се случва в него, да е интересно и в крак със съвременните тенденции. Иначе в скоро време може да се стигне до там, че да обсъждаме и нещо като оценка за грамотност.

 

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.