Актуално


15 700 деца хапват безплатни плодове

15 700 деца хапват безплатни плодове

15 767 деца от 99 детски градини и училища във Варненско ще похапват безплатни плодове и зеленчуци през следващата учебна година. Толкова са учебните заведения в региона, кандидатствали и получили одобрение за финансиране по европейската схема „Училищен плод”. Така на практика от нея ще се възползват по-малко от половината от възможните бенефициенти. Училища и градини от половината общини в региона са кандидатствали за финансиране, уточниха от Държавен фонд „Земеделие”, който е управляващ орган по европейската схема. Освен Варна, в която ще влязат най-много средства, европари очакват и в Аксаково, Вълчи дол, Долни чифлик, Дългопол и Провадия, откъдето безплатни плодове и зеленчуци е пожелало само едно училище. Като цяло сред участниците по схемата в областта предобладават детските градини. Обратна е ситуацията в морската столица, където средства за плодове ще получат повече от 40 детски градини и близо 30 учебни заведения.

Всяко от детските и учебните заведения ще разполага с 20,53 лева за дете за учебната година. Общият размер на субсидията, която ще получат 99-те забавачници и школа в региона, възлиза на 323 696 лева. Проучвания показват, че ако схемата се приложи от началото на учебната година до края й, малчуганите ще могат да получават плодове и зеленчуци по два пъти седмично. Средствата могат да се използват за купуването на ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици, пипер и моркови, като се изисква плодовете и зеленчуците да се предоставят според тяхната сезонност.

Схемата „Училищен плод” се прилага за първи път у нас. Тя е насочена към децата от подготвителните групи и началния курс, като целта е у тях да се възпитават навици за здравословно хранене. Тя се явява продължение на схемата „Училищно мляко”, стартирала преди две години.

 

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.