Актуално


17% от варненските тийнейджъри пушат

17% от варненските тийнейджъри пушат

„Всеки, който се е отдал на страстта „тютюнопушене” с години, попада в първия стадий на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). Заболяването има четири степени, а в последните си фази е животозастрашаващо. В клиниката обаче не лекуваме само възрастни пушачи, но и млади хора и деца, които страдат по други причини от това заболяване, грижим са и за недоносени”. Това каза вчера при откриването на Белодробната лига във Варна дългогодишният, вече бивш шеф на Клиниката по белодробни болести проф. д-р Красимира Кисьова.

50% от българите в зряла възраст у нас пушат, което ги прави потенциални пациенти на белодробните клиники, допълни данните председателят на Научното дружество по белодробни болести доц. д-р Коста Костов. Тревожен е не само този факт, а това, че 17% от тийнейджърите у нас са подвластни на този порок, посочи доц. Костов.

Два пъти по-малко - 27% на сто са възрастните пушачи в Швейцария, посочи и гостът от страната на шоколадите доц. д-р Юрг Барбен. Според него процентът на пушачите у нас е доста висок, докато в родината му постепенно този порок бил изтикван все по-назад. „Сега в Швейцария въвеждаме обособяването на ресторанти, заведения за обществено хранене и работни места, които ще бъдат без тютюнев дим”, допълни още доц. Барбен.

 

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.