Актуално


80% от първолаците по цял ден на училище

80% от първолаците по цял ден на училище

Няма притеснения за старта на учебната година във Варненско

Между 80 и 90 на сто от първокласниците във Варна ще могат да прекарват по цял ден в училище. Горе-долу такова е положението и в останалите общини в региона, казаха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Въвеждането на новата организация на учебния процес бе отложено заради недостатъчния капацитет на учебните сгради. На този етап мярката има пожелателен характер и се реализира при наличие на условия и при желание от страна на родителите. По същия начин стои въпросът със задължителната предучилищна подготовка на 5-годишните деца. Специално за четирите най-големи български града бе направена отсрочка от две години. Същевременно голяма част от родителите предпочитат учебните заведения, в които е създадена организация за целодневни занятия. Така от една страна за децата ще се полага грижа през целия ден, а от друга - ще могат да навлязат много по-бързо в учебния процес. Въпреки че мярката има пожелателен характер, правителството задели 7,5 милиона лева в нейна подкрепа. Като финансова помощ от държавата школата с целодневно обучение могат да разчитат на 427 лв. за всяко дете за бюджетната година.

 Едно от вижданията на община Варна за въвеждане на целодневно обучение е разширяването и дострояването на учебните сгради. Обмисля се и вариант за намаляване броя на паралелките през следващите години. Съществува и идея за построяване на ново училище, но вероятно реализацията й ще се случи на по-късен етап. Въвеждането на целодневното обучение, което според вижданията на образователното министерство трябва да се осъществи в целия начален курс, ще става поетапно, заявяват от общината. Както е известно, учебните сгради в града се ползват оптимално, като има няколко, в които се помещават две школа. Няма притеснения за старта на учебната година, казаха още от РИО. След реализираните проверки за готовността на школата били направени предписания за премахване на изсъхнали клони в и край училищните дворове, окосяване на тревата и други.

Междувременно шефът на просветната дирекция в община Варна Радослав Тасков реши да смени попрището. Той вече е част от общинското предприятие „Инвестиционна политика”, а досегашният му пост е поверен временно на Анна Николова.

 

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.