Актуално


„Гаврош” се пука по шевовете

„Гаврош” се пука по шевовете

Арка от ярки цветове посреща първа посетителите в Центъра за временно настаняване „Гаврош", в центъра на Варна. Противно на очакванията в двора не се чува детска глъчка. Спокойствието обаче се оказва привидно. Няколко момичета и момчета са хванали метлите и почистват от есенните листа спортната площадка. „Сами се хващат, никой не ги кара", казва председателят на фондация „Гаврош" Мария Прохаска, която проследява погледа ми.

Прекрачваме прага на недотам приветливите помещения. Таваните са високи, стаите не са ремонтирани отдавна. Личи си, че възпитатели и специалисти са се опитали да направят интериора по-привлекателен с подръчни средства - ярки рисунки и табла с фотосите от това лято. В двете спални - за момичета и момчета, леглата са на два етажа, а пространството е тясно, няма място и за разминаване. Но всички легла са заети.
Децата не са особено разговорливи. Групичка малчугани са втренчили погледи в мониторите на компютрите, увлечени в поредната игра. Оказва се, че чакат поредното занятие. Предния път са започнали да правят
макети на ракети с парашут. Днес предстои да ги завършат. Затова чакат с нетърпение поредния час под ръководството на Светослав Янакиев от Спортния клуб по радиоуправляеми модели. Предния път правили парашутите и ги изпробвали на поляна край града, сега ще правят тялото на ракетата. Всички слушат с интерес. Знаят, че ако се справят добре, пак ще бъдат на излет, за да проверят дали моделите им са добри. В залата е обособен и Барби-кът.

Всеки ден предлагаме различни дейности, разнообразна е програмата, по която се движим. Лятото ходихме и на почивка в Еленския Балкан, отрази им се особено добре, разказва социалният работник Дарина Николова. Тя е от няколко месеца тук, но вече е видяла доста объркани детски съдби. Момче изкарвало заедно с майка си прехраната си, като предавали желязо за вторични суровини. И двамата се оказали с адрес „стълбите на спортна зала „Юрий Гагарин"разказва Николова. Тийнейджърът вече е на 12-13 години, но още не е ходил на училище, заради скитническия начин на живот. Успели да го запишат да учи. Затова тази година ще бъде І клас, благодарение на специалистите от „Гаврош".

„Обикновено работим с емоционално нестабилни деца, чиито проблеми не са били решавани с години. В един момент идват тук и ние искаме да променят навиците си и да се подчинят на някакъв ред. Трудно им е. Но и самото общество не е готово да ги приеме", казва психологът Гергана Енчева. Разказва случай с дете от приюта, за което положили много усилия, за да го стабилизират след емоционален срив. Тръгнало на училище във Варна, където още първия ден целият клас го замеря с банички в лицето защото е от „Гаврош" и за да се нахрани. Показателен пример как усилията на цял екип могат да се сринат изведнъж. За сметка на това пък доскоро представител на социалното заведение е имало в цирк „Балкански". „Наш възпитаник наистина беше жонгльор в трупата. По негова инициатива за пръв път нашите възпитаници получиха безплатни билети и достъп до това изкуство. И сега, всеки път, когато дойдат, пак ни дават безплатни билети, нищо, че нашето момче вече не е там", разказва Мария Прохаска.

Сред организациите, с които работят много добре, е и Червеният кръст. Всяка седмица тук се изнасят лекции за първа медицинска помощ, в които всички се включвали с особен интерес. Голяма сладкарница предоставяла за празниците и рождените дни на децата торти с 50% намаление. Въпреки това, децата търсят топлината на родния дом. Социалните работници разказват за майка, оставила тримата си синове на произвола на съдбата, докато тя припечелвала в Гърция като гроздоберачка. Разпродала покъщнината и им купила консерви да ядат, докато се върне.
Обаче учебната година настъпва, а тя още не се е върнала. Момчетата, най-голямото от които е на 15 години, отдавна привършили храната, а съседи се обадили, че подрастващите са съвсем сами у дома. Така и те се озовали в „Гаврош". Сега ги стягат за първия учебен ден. Проблемът е, че не могат да намерят обувки 43-44 номер, каквито са нужни за един от по-големите тийнейджъри.

15 момчета и момичета са настанени тук за постоянно. Максимумът от време, през което могат да са тук, е 3 месеца. Дотогава социалните и полицията трябва да намерят изход от ситуацията. Още 20 деца идват тук всеки ден да се занимават, за да не скитат из улиците.

 

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.