Актуално


Намериха места за 169 петгодишни

Намериха места за 169 петгодишни

169 петгодишни деца във Варна ще тръгнат на предучилищна, разпределени в 5 школа. Това съобщи зам.-кметът по образованието Коста Базитов. 6-годишните, които ще посещават подготвителни групи, пък са 743, чиито занимания ще текат в 24 учебни заведения. 2850 деца ще прекрачат прага на класните стаи за първи път днес, съобщи още Базитов. Те са разпределени в 119 паралелки. Общият брой на учениците от всички класове във Варна е над 30 000. „Всички учебни заведения са снабдени с учебници, охрана и гориво. Те отговарят и на изискванията за противопожарна охрана”, посочи образователният зам.-кмет. Извършени са ремонти за 1,2 млн. лв. От общинския бюджет са похарчени 280 000 лв., а останалите средства са от държавата и от проекти, с които училищата са кандидатствали пред Министерството на образованието. Всички ремонти са свършили навреме за първия учебен ден, въпреки че в някои от школата са правени сериозни реконструкции.

Служители на здравната инспекция са проверили 153 учебни заведения, от които 7 частни. Още в края на предходната учебна година са извършени проверки в 121 училища. На 15 от тях са издадени указания за изпълнението на здравословни изисквания за учебния процес.

„От 15 септември стартира вторият етап от програмата за подпомагане на храненето на децата от подготвителните групи в градините и началния курс на училищата. Сумата, която е за целта, е 461 000 лева”, посочи още Базитов. Със субсидията цената на закуската става   средно 35 ст., а обядът - 86 ст. В 34 училища и градини ще действа и програмата „Училищен плод”. 285 000 лева пък са приведени за деференцирано заплащане на учителите в детските градини. „Това е средно по 384 лева на лице. Някои от учебните заведения вече са предоставили своите оценки и служителите им са получили възнагражденията”, уточни зам.-кметът.

Той беше категоричен, че няма сигнали за искане на пари от родители на деца, приети в детски градини. Базитов посочи, че общината е готова да реагира на такива сигнали, но те не винаги били основателни.

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.