Актуално


Полицията на крак за първия учебен ден

Полицията на крак за първия учебен ден

Цялата полиция е вдигната на крак заради първия учебен ден. Това заяви на пресконференция зам.-шефът на Областната дирекция на МВР във Варна комисар Димитър Димитров. „Не само униформеният състав от всяко едно районно полицейско управление ще бъде разпределен по постове около училищата, ами и цивилните инспектори. По случай първия учебен ден са извикани и полицаи, които са в отпуск”, обясни комисар Димитров. По думите му учениците ще бъдат строго охранявани в рамките на специализираната полицейска операция „Акция на полицията: Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”, която ще продължи поне 3 седмици.

Шофьорите да карат с включени фарове днес, призова на пресконференцията шефът на КАТ гл. инспектор Валери Борисов. „Апелирам към водачите да шофират с повишено внимание и с по-ниска скорост и да знаят, че районите около училищата не са местата, където трябва да се изпробват възможностите на автомобилите”, обясни Борисов.

Статистиката на КАТ сочи, че само през лятната ваканция са станали 25 тежки катастрофи с участие на деца. При инцидентите е загинало едно дете, а други 24 са ранени, обясни началникът на отдел „Контрол по пътищата” към варненската пътна полиция инспектор Драгомир Ганчев. Починалото дете е било пътник в автомобил. 9-има от пострадалите са пешеходци, 11 са пътници в коли, 3-ма от ранените са велосипедисти и има един, който е бил на мотопед. През м. г. има 6001 катастрофи като 488 са тежки. Загиналите са 39, което е абсолютният минимум до сега. В предишни години цифрата е била около 60 - 70. Пострадалите са през 2009 г. са били 436.

По думите на Ганчев, ръководството на КАТ е провело разговори с кметовете на общини за вземане на допълнителни мерки за училищата, които се намират в близост до основни пътни артерии. За някои, като СОУ „Гео Милев” във Варна, има и предложения за поставяне на светофар. Това се налага поради факта, че е разположено на бул. „Република”, който се явява скоростна отсечка и има много катастрофи.

 

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.