Актуално


Свърши драмата с ученическото хранене

Свърши драмата с ученическото хранене

Дебатът за преструктуриране на варненските общински фирми „Ученическо и столово хранене” и „Стопанска и спомагателна дейност” в общо предприятие на директно подчинение на кмета приключи. Въпреки няколкомесечната кореспонденция между администрацията и Общинския съвет на Варна и предлаганите различни варианти за съдбата на дружествата промени в тях няма да има. Това решиха съветниците от комисията по собственост на първото си заседание след лятната ваканция. В комисията постъпи предложение от администрацията в два варианта. Първият - двете общински дружества да се ликвидират, а на тяхно място да се създаде предприятие „Детско и ученическо хранене”. Като алтернатива бе предложено училищни столове и детските кухни да минат под управлението на директорите на школата, а тяхното функциониране да се обезпечава от частни фирми след проведена обществена поръчка.

Успоредно с кметските предложения, такова постъпи и от шефа на местния парламент Николай Апостолов. Той предложи договорът на „Ученическо и столово хранене” за безвъзмездно ползване на общинска собственост да бъде удължен със 7 години до 2017 г., без да се правят други промени. Колегата му от „Нашият град” Владимир Тонев пък попита защо точно за 7 години, а не за една.

„След 7 години изтича договорът и на другата фирма за детско хранене „Стопанска и спомагателна дейност”, мотивира се Апостолов. По думите му, така следващия път, когато назреел дебат за преструктуриране, и двете дружества ще са с еднакви позиции.„Ако е за една година, през следващата, точно преди избори, отново ще се чудим какво да правим”, призна Апостолов.

Колегите му се съгласиха, че ако и двете фирми са работещи, няма смисъл да се правят промени и подкрепиха председателското предложение. След това решиха за пореден път да искат подробен анализ от администрацията с какво ще помогне превръщането на двете фирми в предприятие. Съветникът от „Нашият град” Владо Тонев не пропусна да определи последното гласуване като безсмислено, защото комисията вече беше отхвърлила предложенията на кмета.

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.