Актуално


30 деца се пробват на подводно плуване

30 деца се пробват на подводно плуване

Тридесетина деца са заявили желание да участват в състезание по подводно плуване във Варна. Освен тях в плувния басейн „Юлиян Русев” в комплекса „Приморски” този уикенд ще се гмурнат поне още 20 плувци на възраст над 16 години. Състезанието се провежда за втора поредна година, като през 2009 г. е било възстановено след 20-годишно прекъсване. Негов основен инициатор е Българската национална асоциация по подводна дейност, а основната идея е да се привлече вниманието на младежта към този спорт. Хубавото е, че има интерес и от представители на други градове в страната, отчетоха организаторите.

Децата до 16 години ще могат да се съревноват само в плувни дисциплини - 50 и 100 метра с плавници по повърхността, 100 метра под вода с апарат и 50 метра апнея. По-възрастните участници ще се пробват и на водолазни дисциплини, стига обаче да са правоспособни. Най-интересна може би ще бъде надпреварата при 100 метра комбинирано плаване с препятствие, при която на повърхността ще трябва да се извади и макет на човешка фигура.   

Най-голямата амбиция на асоциацията по подводна дейност е да възстанови и състезанията по подводно ориентиране. Последното българско участие в международно състезание по този спорт е било през 1991 г. Дотогава редовно са се провеждали състезания и у нас, разказа Румяна Боева, бивш европейски шампион по подводно ориентиране. Намеренията са догодина да се организира пробно състезание паралелно с плувния маратон Варна-Галата.

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.