Актуално


Златна есен завладя малчугани

Златна есен завладя малчугани

В пъстро детско царство се превърна горската сцена в Природен парк „Златни пясъци” край Варна вчера. Поводът за срещата на деца от целия град бе третото издание на фестивала „Златна есен”, чиято цел е да даде възможност на варненчета да покажат талантите си. Празникът се организира за трета поредна година по инициатива на дирекцията на природния парк, като партньор тази година е сдружение „Геум”. Минути след началото му сценичното напрежение сред най-малките участници вече се усеща. Облечени в атрактивни костюми деца очакват своята изява, наредени край сцената. През това време учителки им дават последни напътствия, а родителите ги успокояват с поглед и усмивка. Малко по-настрани се подготвя следващата група деца, които чакат с нетърпение да покажат какво са научили.

Публиката пък приковава с пъстротата на багрите
на децата, каквото е и мотото на фестивала. По пейките са насадяли отборите на детските градини, всеки отличаващ се по нещо от останалите. За да е ясно все пак обаче, сред малчуганите се забелязват табелки, на които са изписани имената на детските градини, от които са. Някъде от средата на публиката наблюдава какво се случва на сцената и журито, член на което е и директорът на Природен парк „Златни пясъци” Юлия Тумбаркова. Родителите са обсадили останалото свободно пространство около дървената сцена. Някои от тях правят всичко възможно да запечатат с фотоапарат или камера детските емоции, а други просто подкрепят децата с ръкопляскания.

С музикалната композиция „Слънчево възраждане” се представиха децата от ОДЗ 14 „Дружба”, които впечатлиха с оригинални костюми. Последните са набавени с помощта на родителите, а самата пиеса е дело на педагозите от градината. Малките „животни” и „цветя” пресъздадоха борбата на добрите сили със злите, като естествено в края доброто надделя. В основата е слънцето. То помага на всички живи създания, с негова помощ се раждат цветя, разказва Елена Гаданчева, директор на ОДЗ „Дружба”, която обръща сериозно внимание на обучението по екология.

Музикално-танцова импресия, наречена „Балонче хвърковато”, бяха подготвили и децата от ЦДГ „Синчец”. Тридесетината малчугани от подготвителната група са се занимавали с учителките си около десетина дни. Отдадоха се напълно на работата по импресията, разказа директорката Нели Иванова. По думите й, децата били особено въодушевени, тъй като много харесвали песничката към пиесата. Много привлекателна за тях била и играта с балони. Всъщност, оказало се, че движенията с музика са по-предпочитани от хлапетата, отколкото танцът. За нас е важен емоционалният комфорт. По-добре е децата да са щастливи и емоционално заредени, отколкото да правят нещо по задължение, обяснява директорката на „Синчец”. Прави впечатление, че децата са облечени в екипи с надпис името на градината, наподобяващи спортни. Малчуганите обясняват, че под тях са костюмите, с които ще излязат на сцената. Освен това имали още по един екип.

Фестивалът „Златна есен” е насочен основно към детски градини и училища, носители на „Зелен флаг”, но амбициите са обхватът му да се разширява. Повече от 300 варненчета от 12 градини и 9 училища се включиха в третото издание на феста. Съгласно регламента всяка забавачница или школо може да се представи с един отбор в една от двете категории - танцови и музикални изпълнения. Като на всеки фестивал има и награди. На най-добрите изпълнения се присъждат първа, втора и трета награда, а за всички участници са подготвени грамоти и подаръчета.

Фестивалът е замислен със състезателен елемент, но децата са толкова хубави и атрактивни, че няма как да ги разделиш, казва Юлия Тумбаркова и допълва, че те са най-големите багри на живота. Най-важното е децата да се почувстват добре и да прекарат един прекрасен ден, казва още директорката на природния парк. Допълва, че интересът към „Златна есен” става все по-голя. Тази година са сложени допълнително пейки, но и те са се оказали недостатъчни.

 

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.