Актуално


Училищата с една смяна до 2 години

Училищата с една смяна до 2 години

Левицата ще работи за построяването на четири детски градини във Варна.

Община Варна бе сред първите, които стартираха оптимизация на образователната система. Сега тя отново трябва да даде пример и да продължи с реформирането, така че до две години процесът да е приключил и всички варненски училища да са на едносменен режим. Това заяви бившият преседател на Общинския съвет Борислав Гуцанов. Местната структура на БСП домакинства кръгла маса за перспективите пред българското образование, специални гости на която бяха представители на Международния социалдемократически съюз за образование. Въпреки тежкото финансово положение в страната БСП ще настоява и за започване на строителството на ново училище в „Аспарухово”. Става въпрос за началното училище в квартала, чиято сграда е твърде малка и в много лошо състояние, поради което част от децата ползват други помещения. Досега щяхме да сме приключили строителството, ако не бяха се случили някои неща, каза Гуцанов, визирайки вероятно задържането му по време на акция „Медузите” и последващото му пускане срещу парична гаранция. Готовност строителството да се случи в най-кратки срокове декларира в средата на септември и кметът на града Кирил Йорданов. Тогава той посочи, че до края на годината строежът трябва да е стартирал. БСП ще работи активно и за изграждането на четири нови детски градини във Варна, с което да бъде решен проблемът с недостига на места, стана ясно още от думите на Борислав Гуцанов. Това е цел, за чието реализиране ние ще направим всичко възможно, подчерта той.

От Варна левицата стартира и инициатива за изграждане на мрежа от клубове за политика в образованието. Целта е те да оформят идеи и предложения за модернизиране на просветата, като върху работата им не се допуска политически натиск. Основни участници в клубовете ще бъдат учителите, представителите на академичните общности, родителите.

Има сериозно забавяне на реформата в средното образование, посочи бившият зам.-образователен министър Кирчо Атанасов. Той даде пример със закона за училищното образование и нереформираните регионални инспекторати по образованието. Ако не се вземат мерки, може да възникне криза на човешкия потенциал, предупреди още Атанасов и подчерта, че кадри не се създават за два-три месеца. Той посъветва управляващите да взаимстват от другите страни, които не допускат дефицити в образованието, изхождайки от тезата, че инвестициите в него са инвестиции в бъдещето.

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.