Актуално


Мобилни екипи помагат на деца с увреждани

Мобилни екипи помагат на деца с увреждани

Две американки ще работят като доброволки в Карин дом.

Мобилни екипи от специалисти ще влязат в домовете на децата, включени в програмите на Карин дом. Целта е те да оказват подкрепа на родителите при отглеждането и възпитаването на децата им. Дейностите са заложени в нова за центъра за деца със специални нужди програма, наречена „Ранна интервенция”, която ще се реализира с подкрепата на Фондация „Отворено общество”. Фокусът не трябва да бъде насочен само към децата със специални нужди. Много е важно да се работи и с техните родители, каза директорката на Карин дом Мариана Николова. 90 деца с увреждания посещават в момента социалния център, основна цел на който е да спомогне за интегрирането им в масови детски и учебни заведения. Повечето от тях се събраха вчера в една от залите на комплекса, за да поставят началото на новата учебна година с карнавал. В ролите на обичани горски животни влязоха малчуганите от най-новото попълнение на центъра. Специални участници в шарения празник бяха и клоуни, които забавляваха малчуганите с фокуси и смешки.

Новост за Карин дом е и увеличаването на екипа от специалисти с две американки - доброволки към Корпуса на мира. С децата от Варна ще работят кинезитерапевтката с богат опит Кристин Джанони и 25-годишната асистентка Сара Мак Фитърс. Карин дом кандидатства за доброволци от Корпуса на мира в продължение на две години. Сега варненският център е получил положителен отговор. Кристин Джанони ще остане тук три месеца, а Сара Мак Фитърс - две години, информира Мариана Николова. Сара всъщност е тук със съпруга си, който също е доброволец към Корпуса на мира, който е кандидатствал за работа като учител по английски език във варненска професионална гимназия.

Сара Фитърс е била и в Индия. Тя е много мълчалива, но се вписва много добре в работата. Подхожда с голям усет към децата, каза за асистентката директорката на Карин дом.

През последните години социалният център, който функционира и като обучителен, се утвърждава като един от водещите в страната. Той е създаден преди 16 години от потомствения дипломат Иван Станчов в памет на неговата сродница Карин, боледувала от церебрална парализа.

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.