Актуално


Японската култура влезе в СОУ „Гео Милев”

Японската култура влезе в СОУ „Гео Милев”

Японската култура влезе във варненското СОУ „Гео Милев”. Това стана благодарение на проекта „Училища „Икуо Хираяма” по Пътя на коприната за изкуство и културен диалог”, който след първата си спирка - София, намери продължение на маршрута си у нас. Идеята за създаването на център на името на бележития Икуо Хираяма, който да разпространява творчеството му сред варненските ученици, е станала съвсем случайно, разказа директорът на СОУ „Гео Милев” Димитър Митев. Няколко преподаватели попаднали на информация за първия в България клуб, създаден в едно столично училище. Тогава те се свързали с председателката на центъра „Икуо Хираяма” в София Донка Ангелова. Резултатът от разговара им бе представен вчера във СОУ „Гео Милев”, където бе открит училищен клуб на дългогодишния посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Идеите на проф. Икуо Хираяма ще бъдат изучавани от 250 деца във Второто българско училище за изкуство и културен диалог. То носи името на японския художник и общественик, посветил живота си за опазване ценностите на мира и културното наследство по света, изрисувал стотици платна по Пътя на коприната.

Учениците от първи до дванадесети клас ще посещават школото в извънучебния процес и 20-ина техни преподаватели са се ангажирали на добра воля да ги запознаят с 11-те клубни форми на обучение. Децата ще развиват своите заложби и интереси по икебана, оригами, изобразително изкуство, поезия, театър и музика и др. След удрянето на звънеца на стандартното училище в класните стаи учениците ще се доближават до родното и японското културно-историческото наследство, националните традиции и обичаи и природата. Заниманията с тях са започнали още през януари, като за провеждането им помагат много и самите родители. За това говори фактът, че за всичките тези месеци инициативата не е коствала повече от 200 лв. на ръководството на училището. За да продължава да се реализира проектът, рамо впоследствие може да удари и общината, обясни Димитър Митев. Освен заниманията в различните клубове, 20 деца са започнали да изучават и японски език.

Директорът на училището приветства редица гости на събитието по откриването на чудноватия клуб. Сред тях редица общинари и председателят на Българско дружество за приятелство с Япония във Варна Виолета Бояджиева, която е и председател на Апелативния съд в града. За да присъства на откриването на училището, дългия път на коприната измина и Токо Хираяма - зам.-директор на музея „Икуо Хираяма” в Токио и снаха на бележития професор. Посрещната сърдечно от домакините, гостенката разказа развълувана, че за последно проф. Хираяма е бил в България през 2003 година и не е сбъднал мечтата си лично да открие училището за изящни изкуства. Той почина ден преди да бъде открита негова изложба в София. За да сподели своя опит от работата по проекта, дойде и Ася Богоева, ръководител на 138 СОУ „Проф. Васил Златарски” в столицата, където проходи самата инициатива. Директорката на центъра „Икуо Хираяма” Донка Ангелова също се включи в официалното откриване на училището във Варна. Тя направи специален подарък на СОУ „Гео Милев” - портрет на проф. Хираяма и табела за второто българско училище за изкуство и културен диалог на неговото име. Зам.-директорката на училището Татяна Маринова обясни, че целта на проекта е децата да придобият повече естетически умения и знания не само за Япония, а и за земите по Пътя на коприната.

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

1
Мишел Денев
2011-03-15

Много е хубаво изкуството икебана даже това е моя съученичка и се казва Tея. Aз се занимавам с икебана заедно с класa ми.