Актуално


397 тийнейджъри усвояват учебен материал повторно

397 тийнейджъри усвояват учебен материал повторно

Учениците направили 11 592 неизвинени отсъствия за две седмици

397 ученици ще залягат отново над учебниците по предметите, които са учили и през миналата учебна година. Толкова е броят на децата от региона, които не са могли да изкарат по-високи оценки по предметите, по които са били скъсани, на двете поправителни сесии  - лятната и есенната. Бройката е по-голяма спрямо миналата година, когато повтарячите са били 365. Все още обаче представлява малък процент от общия брой ученици и не дава основания за по-сериозни притеснения.

189 или близо половината от двугодниците тази година са възпитаници на училища във Варна. Най-много сред тях са десетокласниците - 37, а най-малко дванадесетокласниците - 5, сочат данни на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в морската столица. Не малко - 31, са учениците, провалили се в края на IX клас.

Няма кой знае каква промяна в отсъствията на учениците в началото на учебната година спрямо миналата. За периода от 15 до 30 септември възпитаниците на школата във Варненско са направили 43 989 извинени или по 0,9 средно и 11 592 неизвинени или по 0,2 средно. През учебната 2009/2010 г. през първите две седмици учениците са имало по 0,8 извинени отсъствия средно и по 0,2 - неизвинени.

4353 свободни часове са били взети от други учители през първите две седмици на тази учебна година, отчетоха още от РИО. Непокрити са останали 328 часа.

Както е известно, от миналата година стартира програмата „Без свободен час”, благодарение на която педагозите, заместващи свои отсъстващи колеги, получават допълнително възнаграждения. Банката кадри със заместващи учители в РИО-Варна се актуализира почти ежедневно и е трудно да се каже колко учители фигурират в нея, но със сигурност надхвърлят 700, посочиха от инспектората. Тази година във варненскияте училища по програмата се очаква да влязат близо 34 000 лева, като сумата се формира от дофинансиране за миналата година и 30% от одобрените средства за тази година. От нея ще се възползват преподаватели от 38 школа в морската столица. Още 17 333 лева ще бъдат преведени на училищата в останалите общини във Варненска област.

Източник:
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.