Актуално


Варна иска агенция за оценка на училищата

Варна иска агенция за оценка на училищата

Показват добрите практики на школата от морската столица на конференция.

Да бъде създадена агенция за оценка и акредитация на училищата, е предложила на образователното министерство Варненската община. Идеята е тя да действа като независим орган, който да следи и контролира образователния процес в учебните заведения. Министерството само създава политиките и стандартите в образованието и само ги контролира. Затова ние искаме независим орган, който да функционира извън него, поясни зам.-кметът по въпросите на просветата Коста Базитов. В тази връзка се настоява още общините да бъдат включени в органите за управление на образователната система. Тези въпроси трябва да намерят отражение в новия закон за средното образование, посочи Базитов, който е и председател на комисията по култура и образование към Националното сдружение на общините. Община Варна вече е получила становище от министерството относно предложението за създаване на независима агенция. То гласи, че

искането не е достатъчно мотивирано

предвид съществуването на център за оценка и акредитация на училищата. Той обаче работи като звено в министерството, подчерта Базитов. Очакванията му са искането да бъде избистрено на предстоящото юбилейно издание на националната конференция „Хуманизъм и прагматизъм в образованието”, посветено на българското училище през XXI век. Форумът стартира през 2001 г. по европейски проект. Той събира представители на академичните среди, местните власти, работодателските организации, синдикатите, като тематичните направления, по които се работи, обикновено служат като иновативни подходи за Министерството на образованието.

Още през 2004 г. на конференцията във Варна бяха обсъдени въпросите за възпитанието и поведението на учениците, дебатът за които се разгоря години по-късно. По-рано - през 2006 г., форумът поставя акцент върху управлението на системата, даде примери зам.-кметът по образованието. Тази година конференцията, чиято същинска част ще се случи в дните от 2 до 4 ноември, ще се спре на европейските практики, квалификацията, оценяването, иновациите, професионалното образование, взаимодействието с неправителствения сектор. Освен това в продължение на две седмици ще бъдат представени добрите практики на варненските детски и учебни заведения. Амбицията е празниците на варненските училища да се превърнат в традиция, посочиха от общината.

Източник:
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.