Актуално


Вируси морят най-вече деца до 4 години

Вируси морят най-вече деца до 4 години

Респираторните заболявания са 2 пъти по-малко в сравнение с миналогодишния октомври.

Двоен ръст на варицелата отбелязват от здравната инспекция.

78 деца на възраст до 4 години са били поразени от грипоподобни вируси от началото на октомври. С двама повече - 80, са боледуващите от 5 до 14 години, които посещават детски градини и училища. Това са двете най-страдащи от вирусни инфекции групи от населението на Варна за сезона. От началото на месеца регистрираните с обичайната симптоматика - кашлица, хрема, температура, са 256 души, докато за същия период на миналата година са два пъти повече - 570. През тази есен вече са регистрирани и първите 10 заболели от грип.

„Малките деца до 4-годишна възраст се оказват най-боледуващата група, защото на този етап циркулират вируси, с които възрастните вече са се сблъсквали и по този повод имат изградена някаква защита. Това е характерната картина за есенните месеци. По-късно се увеличават новите варианти на грипните вируси и се увеличават и възрастните с остри респираторни заболявания”. Това каза началникът на отдел „Надзор на заразните болести” в Регионалната инспекция за опазване и контрол на заразните болести във Варна д-р Светла Станева. Според нея принос за бързото разпространение на вирусните инфекции има колебливото време и големите температурни разлики.

Два пъти повече са децата, които са заболели от варицела този октомври - 61, в сравнение със същия месец на миналата година - 29. Болестта се предава по въздушно-капков път и за нея ваксина няма, допълниха епидемиолозите. 15 са регистрираните деца със скарлатина този месец, докато за същия период на миналата година са били едва 7. „Това също е инфекция, за която няма имунизация. Първата среща с причинителя на заболяването протича като скарлатина с характерен обрив, а всяка следваща среща с вируса преминава като ангина”, допълни д-р Станева.


Източник:
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.