Актуално


Деца към кмета: Здравей, приятел!

Деца към кмета: Здравей, приятел!

Нова градина във „Владиславово” заформя детски комплекс.

„Здравей, приятел!” С тези думи възпитаници на варненското ОДЗ „Маргаритка” посрещнаха кмета на Варна Кирил Йорданов. По стар български обичай, пременените в народни носии малчугани се бяха подготвили да приветстват госта с питка и шарена сол. Когато го видяха обаче, хлапетата изстреляха милото обръщение. Думите им предизвикаха широка усмивка у градоначалника, който се отправи към децата и им подаде двете си ръце. Отчупи си и от питката, поднесена му от малка госпожица под зоркия поглед на директорката Параскева Люцканова, служители на детската градина и представители на медиите. Заедно със заместника си по въпросите на образованието, културата и спорта Коста Базитов кметът пристигна в забавачницата, за да се запознае с промените в нея след извършен ремонт. Владиславовската ОДЗ „Маргаритка” е последната от 27-те детски градини, санирани по европейски проект „Бъдеще за нашите деца”

След милото посрещане кметът се отправи към едно от помещенията, където насядали на масички деца го очакваха с нетърпение. ОДЗ „Маргаритка” процъфтя като истинска маргаритка, отбелязаха работещите в нея педагози. Ново обзавеждане, играчки и свежи цветове направиха впечатление на гостите. Домакините побързаха да покажат на местните управници и ремонтираното спално помещение. Поставените там сини шкафчета и щори, легълца в същата окраска, закачливи възглавнички с любими детски герои и плюшени мечоци несъмнено дават обещания за спокоен сън. След като се насладиха на синьото царство кметът и заместникът му бяха поканени в залата за сценични изяви. Преди да стигнат до нея, местните управници минаха през салона за спорт, а малчуганите ги информираха, че там играят баскетбол. Педагози похвалиха и Стелю, чиято запазена реплика била „За мен е чест да бъда сред вас”. Момченцето е сред най-веселите и засмяни възпитаници на градината. С песни, танци и стихчета поздравиха гостите малките таланти. Пред кмета и заместника му се появи и малка „маргаритка”, която изказа благодарността на децата за хубавите помещения и веселите мигове, които прекарват в тях. В залата прозвуча и обичаната детска песничка „Ало, ало, слънчице”, а след нея малчуганите изиграха хоро. В края на програмата пък кметът обърна внимание, че момиченцата растат по-бързо, като отбеляза, че и четирите малки дами са по-високи от момченцата.

Йорданов не пропусна да изслуша и служителите на „Маргаритка”, които естествено повдигнаха въпроса за новото крило към градината в която се обучават близо 200 варненчета. Става въпрос за новото детско заведение, което общината планира да изгради върху терена между „Маргаритка” и близко разположената „Българче”. Новата забавачница ще бъде за четири групи, а в нея ще има и басейн. На практика тя ще бъде свързана с „Маргаритка”. Така тук ще се получи един детски комплекс, коментира Базитов. Новото заведение ще се гради на принципа на публично-частното партньорство. Вече е избран инвеститор, а тия дни е подписан и договорът с него, информира кметът Кирил Йорданов. Плановете са новата градина да бъде вдигната във възможно най-кратки срокове.

Източник :
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.