Актуално


Процедурата за почасово гледане в забавачниците готова до дни

Процедурата за почасово гледане в забавачниците готова до дни

Критериите за прием в детските градини във Варна ще претърпят леки корекции отново, научи „Позвънете”. В момента експертите от образователната дирекция в общината избистрят последните детайли около промените. Не става въпрос за сериозни корекции, а за съвсем леки изменения, посочиха от дирекцията. Оттам допълниха, че те се правят в резултат на предложения, дошли от родителската общност и други граждански организации, които са счетени за уместни. Стремежът ни е да бъдем полезни и социално справедливи към всички, заявиха от дирекцията. Новостите ще станат ясни едва след като бъдат обсъдени и одобрени от ръководството на администрацията. Със сигурност обаче ще остане в сила приемът на случаен принцип, одобрен в края на миналата година. Предвижда се корекциите да влязат в сила за класирането следващата година.


Усилено се работи и по изготвянето на процедура, посредством която да се осъществява услугата почасово гледане на деца в детските градини. Правилата трябва да изяснят въпросите как точно ще се приемат децата, какви документи ще са необходими и други. Очаква се механизмът да е готов до дни, информира Румяна Кръстева, главен специалист в просветната дирекция. След това ще бъде публикуван на сайта на образователната дирекция, като не е изключено да бъде променен при необходимост. Според подадените от директорите справки, в забавачниците съществуват около 170 места за почасово гледане. 70 от тях са за деца от III възрастова група (5-годишни), 53 - от II група (4-годишни) и 49 - от I група (3-годишни). Като цяло в забавачниците могат да бъдат гледани почасово средно по 3-4 малчугани. По-голяма е бройката - 13 места, за деца от II възрастова група в ЦДГ „Детско градче”, която е сред най-големите забавачници.


Надявам се, че последният новинарски брой на вестник „Позвънете” не е свършекът на професионалното отразяване на проблемите на образованието. Въпреки че сме имали противоречия с журналистите, те са били в интерес на работата, с която се занимаваме. Това пък бяха част от думите на зам.-кмета по образованието Коста Базитов по повод спирането на новинарското издание на „Позвънете”. 

Източник:
в-к Позвънете

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.