Актуално


България е последна по раждаемост в Европа

България е последна по раждаемост в Европа

България е на дъното по брой родени деца през тази година. Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Очакванията са до края на годината родените у нас бебета да са между 56 и 58 хиляди, което ни поставя на последно място в Европа по раждаемост. В същото време анкета, проведена сред 400 бременни жени показва, че по-малко от 20 на сто от бъдещите майки споделят планове за следващ бременност.

По нейните думи заради стрес и финансова нестабилност все по-малко млади двойки се решават да създадат семейство. Като основни причини за отрицателния ръст на населението тя посочи и миграцията в чужбина на много млади жени, потенциални бъдещи майки, както и нарастващия брой на семействата с репродуктивни проблеми.

По данни на Министерството на здравеопазването на между 200 и 300 хиляди двойки се налага да прибегнат до ин витро процедури, подпомогнати от ин витро фонд. Значителен брой семейства обаче отпадат при кандидатстването и трябва сами да заплатят за скъпата процедура.

Министър Андреева заяви, че след като Фондът за асистирана репродукция, който подпомага извършването на ин витро процедури при семейства, които не могат да имат деца, се върне за финансиране към здравното ведомство, той ще разшири своите функции и ще работи и за здравето на децата и бременни жени.

Източник: Puls.bg

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.