Актуално


Кампанията

Кампанията "Първите 1000 дни и след това" започва

С настъпването на 2014 г. ще стартира образователната кампания "Първите 1000 дни и след това", която ще обедини водещи лекари в областта на неонатологията, акушеро-гинекологията и храненето в сдружение "С грижа за бъдещето". Инициативата се организира от "Нестле България" под патронажа на Комисията по здравеопазване в НС, Министерството на здравеопазването и със съдействието на столичните болници "Св. София", "Шейново" и "Надежда".

 

Целта на инициативата е да се насърчи раждаемостта и да информира и образова родителите как да се грижат правилно за себе си и за своите деца през първите години от техния живот, като концепцията за първите 1000 дни описва времето, в което жената може да промени съдбата на своето дете към по-добро, да му помогне да развие своя пълен потенциал и да го научи да води здравословен живот.

 

Новосъздаденото сдружение ще популяризира ролята на правилното хранене преди зачеването, по време на бремеността, периода на кърменето и захранването на малкото дете сред българските жени във водещи акушеро-гинекологични болници и кабинети в цялата страна. Ще бъде организирана и мащабна информационна кампания, насочена към бъдещите и настоящи майки, както и серия от безплатни консултации и обучения във връзка с храненето и начина на живот на бъдещите, потенциални и настоящи родители.

 

Според директора на болница "Св. София" д-р Иван Костов спадът на раждаемостта и увеличаването на незаразните болести при децата става все по-голям проблем през последните години. По неговите думи грижата за бебето започва много преди концепцията за бременността. Начинът, по който жената се храни и животът, който тя води, оказват решаващо влияние върху развитието на детето й в последствие. Именно затова болниците и институциите се обединяват в помощ на бъдещите родители да изградят един балансиран и правилен режим на хранене, което впоследствие ще се отрази на качеството на живот на бъдещите поколения, коментира още д-р Костов.


Източник: Puls.bg

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.