Актуално


Откриха какво количество алкохол през бременността вреди

Откриха какво количество алкохол през бременността вреди

Благодарение на нов визуално-диагностичен метод изследователи от Case Western Reserve University, Кливланд, САЩ успяват да установят, какво количество алкохол, консумирано от бременната става причина за вродени сърдечни дефекти при новороденото. Чрез оптичната кохерентна томография специалистите проследяват изключително фини детайли от развитието на сърцето при ембриона и си обяснят начина, по който алкохолът през бременността води до сърдечните аномалии при бъдещото бебе.

Според екипа дори само едно тежко напиване може да се окаже фатално и заложи фетален алкохолен синдром, който принадлежи към групата вродени аномалии при плода, включително засяга и сърцето.

В развитите западни страни вродените сърдечни дефекти са причина за едни от най-честите животоспасяващи хирургични интервенции при новородените.

При този визуален диагностичен метод се виждат детайли до микрони, като картината се получава с висока резолюция. Кохерентната томография използва не ултразвука, а светлина.

Дефектите реално се хващат няколко седмици след овулацията, когато сърцето на ембриона представлява един вид тръбичка и се разраства в нещо подобно на нарисувано сърце, а самият ембрион се превръща от топка клетки в по-сложен организъм с формираща се неврална тръба, от която по-късно се образуват главният и гръбначният мозък.

Дефектите включват тънки стени, разделящи предсърдията и камерите на сърцето, които са от жизнено значение за получаването на регулярна контрактилна дейност на сърцето и клетките, които по-късно дават камерните стени и клапи на сърцето.

Отклоненията впоследствие водят до неправилно развитие на сърцето. Въпреки че учените са наясно с количеството алкохол, което причинява вродените сърдечни дефекти, те не го правят публично достояние. Тепърва следва да се провеждат подобни изследвания, които да разяснят феталния алкохолен синдром. С изучаването на пълния механизъм вече ще могат да се открият ефективните начини на терапия или превенция.

В Щатите средно на година има около 10 000 случая на алкохолно индуцирани вродени сърдечни дефекти, се пише в публикация на American Physiological Society.

Източник: Puls.bg

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.