Съвети от педагога


 Малчуганите правят бели от любопитство

Малчуганите правят бели от любопитство

Лъжите - наказание или подражание
Децата не лъжат чистосърдечно. Зад всяка тяхна лъжа се крие нещо, което ги е подтикнало да я изрекат. Със скриването на истината те може да искат да накажат някого, да подражават или просто да са останали неразбрани, обяснява Лидия Георгиева, директор на ЦДГ "Звездичка" във Варна. Според нея е твърде тежко да се каже, че едно дете лъже. Трябва да се вникне дълбоко в неговата душевност, да се разговаря с него, за да се разбере причината, поради която е излъгало, посочва педагожката. По думите и детските лъжи може да са породени от желанието на малчуганите да подражават на някои отрицателни герои, с които се сблъскват чрез телевизията, компютърните игри, филмите и други. Твърде често средствата за масово осведомяване заливат публично пространството с агресия и престъпност, а понякога децата не могат да разграничат положителното от отрицателното и възприемат последното като модел за подражание, споделя наблюденията си Георгиева. Допълва, че децата винаги изживяват нещо вътре в себе си, което другите не могат да разберат и то избива в тяхното поведение - под формата на лъжа, подтиснатост или агресивност.

Важен фактор се явява и средата, в която детето израства. То подражава на семейството си и хората, с които е заобиколено ежедневно. В крайна сметка, както възпиташ едно дете, такова става, обобщава специалистката. Смята, че когато към едно дете се постъпи с добрина, с чисти чувства и то разбере, че е обичано, никога няма да лъже. Децата имат нужда от обич, разбиране, добрина, а напоследък добродетелите са на много заден план, констатира специалистката. Именно в тази насока са обединили усилията си педагозите от детската градина.

Според експертите в повечето случаи безобидни са и детските бели. "Понякога детето прави пакости от любопитство. То не може да осъзнае, че е направило беля. Може тихомълком да извърши нещо и пак да е безобидно. Просто трябва да се анализира ситуацията от позиция на по-възрастните и да се намери границата" обяснява директорката на "Звездичка". Прави добре познатия извод, че в днешното забързано време родителите нямат време да обърнат внимание на децата си, да общуват с тях. "Оставят си детето, заминават, гледат само да е нахранено. Прави впечатление, че не се интересуват. Някои се вълнуват само от менютом други за радост питат как е минал денят", описва наблюденията си Георгиева. Предупреждава, че липсата на внимание може да има много негативни последици върху детето.


Милена Стефанова

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.