Съвети от педагога


Нервно дете

Нервно дете

За нервното дете е характерна повишена чувствителност и раздразнителност. Това може да се появи още през първите седмици на живота му. Възможно е да се стряска и събужда от най-малкия шум, да реагира дори на незначителни дразнители. Понякога то ще плаче толкова упорито, че ще посинее, а може дори да получи конвулсия. Често в края на звука то снижава и задържа дъха си, преди да изплаче наново. По време на това малък кръвоносен съд може да бъде разкъсан по някоя част на тялото, обикновено по лицето. Когато видите малкото да приближава този момент, обърнете го и го потупайте и веднага ще възстанови дишането. То често има проблеми със сученето, тъй като поглъща въздух, който причинява раздуване на стомаха и честа поява на колики.

При деца във възрастта на детската градина или училище възбудимостта на нервната система се изразява в неспокоен сън, скърцане със зъби, необичайна склонност към глезене и капризничене. Характерни са също смученето на пръсти, гризане на нокти, скубане на коси, заекване, тръшкане с писъци и др. Такива деца не могат да се застоят на едно място, плачат по дребен повод, лесно се разсейват. Често т.нар. хистерия у малките деца се проявява само с един признак-нарушение в гълтането, нарушение в дишането, кашлица, блефароспазъм и др. Един от честите признаци е повръщането, чрез което хистеричното дете реагира на различни въздйствияя или пък когато иска да постигне някое свое намерение или желание. Най-разнообразни възбуждания, възникнали в главния мозък, могат да намалят възбудимостта на хранителния център и да предизвкат намаление на апетита. Прекомерни емоционални преживявания (радост, гняв, страх и др.) могат да доведат до безапетитие. Когато околните упражняват принуда по време на хранене спрямо детето, когато употребяват драстични мерки (заплаха, бой, заповед и др.), когато детето се храни, без да е гладно, стига се до значителна възбуда на нервната система и у нервното дете се развива още по-голямо безапетитие.

В юношеската възраст, също могат да покажат редица отклонения. Често имат прояви на немотивиран страх /страхова невроза/ и държание, характерно за малките деца. Също толкова обичайно е и обратното - повишено полово развитие, склонност към резки и негативни реакции, бързи промени в настроението, възможни конкликтни отношения с родителите, пушене, пиене на алкохол и хулигански прояви.

Причините за всички тези отклонения са различни. Някои от тях са на наследствена основа, но по-голямата част са следствие от системни грешки при неговото отглеждане и възпитание. Нездравият психологически климат в семейството и травматизиращите изживявания изиграват основна неблагоприятна роля. Създаването на обратните условия могат да стабилизират до голяма степен поведението, макар и вече изразено.

Коментари

1
ивета
2011-12-27

Моето дете е много нервно, не иска и да спи понякога.