Съвети от педагога


Влиянието на медиите върху децата

Влиянието на медиите върху децата

Медиите имат възпитателен ефект върху подрастващите – и то много силен.

Несъмнено децата възприемат голяма част от света от телевизионните и радио приемници, билбордове и всякакви други зрителни и звукови медийни средства.
Модата, налагана от медиите диктува техния начин на поведение. Гледайки телевизия, те много лесно могат да достигат до извода, че насилието е нормална част от ежедневието. Тези деградивни модели на поведение са застъпени не само в детските програмни блокове, но и в целия ефир, например в рекламите. Децата у нас гледат телевизия поне 3 часа дневно. Според психолозите насилието от тв екрана им влияе негативно и поражда у тях антисоциални модели на поведение. Освен във филмите насилие много често се среща и в музикалните, и в рекламните клипове. Психолозите посочват като вреден и модела, при който "добрите" герои печелят битките със същите средства на насилие, с които си служат и "лошите".

Билбордите по улиците са украсени с разсъблечени млади жени, заели провокативни пози пози със силно изразен сексуален подтекст. Аморалното поведение на повечето известни хора, станали кумири на децата, дават недвусмислени сигнали за вредата на нормалното психическо развитие и възпитание на изграждащите се личности.
Ето защо е наложително налагането на строг контрол върху дистанционното, определяйки кога и колко време могат да прекарват децата пред екрана, както и да спазват най-вече възрастовите ограничения на излъчваните филми. Медиите не трябва да излъчват или публикуват материали наситени с насилие, които пораждат страх и агресия в подрастващите. Една от причините за лошото програмиране в медиите е, че продуцентите не познават детската аудитория и не я изследват, показва анкета на асоциация "Родители".

80% от изследванията тях сочат, че медийното влияние води до негативни здравни ефекти при децата и подрастващите. Резултатите от проучване влиянието на медиите върху седем нежелани ефекта: тютюнопушене, ранна сексуална активност, детско затлъстяване, неспособност за концентрация, нисък учебен успех, употреба на алкохол и употреба на наркотици

93% откриват връзка между медиите и ранната сексуална активност.

Как и защо насилието по телевизията поражда агресия в реалния живот?
Има няколко теории от гледна точка на социалната психология, които обясняват няколко модела: теория на възбудата, теория на социалното учене, теория на отпадане на психичните задръжки и теория на редуциране на агресията.
Теория за психичната възбуда е създадена от Таненбаум. Той смята, че телевизионното насилие въздейства върху аудиторията като усилва агресията, защото насилието увеличава стимулирането или води до психична възбуда у зрителите.

Основната теза на Бандура, създател на теорията за социалното учение , е че начините на поведение се научават чрез наблюдаване поведението на други хора. Този механизъм е основен източник на познание при децата. Именно децата се учат от поведенчески модели и в последствие стават жертви на насилие. Според него децата трябва да са далеч от моделите на насилие. Не е правилно деца свободно да гледат телевизия, когато има такива предавания и репортажи. Факт е,че децата могат да придобият агресивен начин на поведение вследствие наблюдавано телевизионно насилие и да го проявят в игрите си, а след това може би и в живота си по нататък…

Другият аспект на влияние на медиите е участието на твърде слаби манекенки в модните ревюта. Психолози твърдят, това има негативно влияние върху съвременните млади жени и момичета, защото води до нереалистични очаквания за собствения външен вид, а оттам и до тежки хранителни смущения.

Възпитайте в своето дете култура на поведение, независеща от излъчваната по медиите. В случай, че няма как да ограничите облъчването, редовно разговаряйте с него по тази тема.

Коментари

1
Калина-Малина
2013-01-05
Съгласна съм с всичко казано.Бедата е в това,че киноиндустрията и тв. каналите ги интересува по-скоро рейтингът и печалбите, отколкото моралните и етични принципи на възпитание у децата.За съжаление обществото ни като цяло(визирам родители,учители,институции,медии)не е "пораснало" за да изиска от тях продукцията произведена от тях да отговаря на определени критерии.