Съвети от педагога


Първите фризури

Първите фризури

Едно от вълнуващите всички родители събития е първото ходене на фризьор на детето. С някаква модна прическа, макар и детска, малкото бебе все повече заприличва на човече. Ако за големите това е момент заслужаващ снимка за спомен, то за малките това е истински шок заслужаващ продължителен рев през цялата процедура.

Децата в ранната си възраст трудно могат да се приковат на един стол за около половин час, а още по-трудно е да ги накараме и да не мърдат. Щурото въртене, опитите да гледа нагоре за да види какво става, ръкомаханията, плачът и т.н. са израза на уплаха и нежелание от страна на детето. Ако вие не сте внимателни и не намерите начин да укротите детето, или ако фризьорът ви не е достатъчно опитен с малчуганите, процедурата за разкрасяване може да завърши и с лоши последици. Моментите, в които трябва най-много да се внимава са когато се постригва областта около учите и бретона.
Особено в първите пъти, когато детето още не е на ясно какво се случва с него и не е сигурно, водете го при специалист по детските фризури или по-точно при някой с подход.

Ако имате възможност заведете детето при някой, който то познава. Ако имате семеен приятел фризьор, то това е перфектния човек. След като сте решили къде да водите детето на фризьор, може първо да отидете няколко пъти в салона само за да гледате. Нека детето види, че никой не пищи и не плаче. След като някой е готов изкоментирайте колко ви харесва сега и колко добре изглежда. Нека детето иска да седне и то на странния стол за да сметнете и него за по-красиво.

За първите посещения изберете не толкова претъпкан и посещаван салон. Първо ако се наложи да чакате, това ще изнерви както вас, така и детето ви. Ако има много непознати физиономии, детето може също да се притесни. Нека детето е наспано и нахранено за да няма и друга причина да се криви.

В случай, че имате личен фризьор, помолете го да дойде у вас. Макар да не е много хигиенично, детето ще се чувства сигурно и в свои води. Необходимо е да сте през цялото време с него и да го занимавате, но не е нужно занимаванките да са свързани с мърдане за да не пречи това на фризьора. Използвайте обичайните трикове, които използвате когато искате детето да се кротне дори само за миг. Вие си познавате детето, сигурно знаете и триковете. Пуснете му любимото детско или анимация. Загледайте се с него, разпитвайте го какво се случва по-нататък във филма за да отклони вниманието си от това, което се случва над него. Ако малкият клиент има по-голям батко или кака, можете да включите и тях в играта, давайки им някаква роля с която да ви бъдат от полза. За да не се плаши детето можете да го сложите да седне във вас, както обикновено. Помолете късата прическа на момченцата да не се прави с машинка поне първите няколко пъти, докато детето не придобие вяра във вас и фризьора. Машинките са едно от нещата, което най-много плаши мъниците.

Кога трябва да бъде първото подстригване ?

Различните родители имат различни схващания за постригването на детето. Някои са по-суеверни и смятат, че до навършване на една годинка детето не трябва да се постригва за да не му се скъси мозъка. Други не искат да постригват малчуганите си за да не се развалят къдриците им. Истината обаче е, че първото постригване няма нищо общо с къдревостта на косата. Влияние върху това има само гена, който детето вече си носи. Много е важно както момченцата, така и момиченцата да се постригват. В противен случай много тънката косичка, която е отзад на връта може да пострада. Поради тънкостта на косата в ранната годинка, тя трудно се сресва, ако веднъж се е заплела. В този период детето прекарва голяма част от времето си спейки, което води до изпотяване и въртене, които в малка степен, но все пак вредят на косичката.

Независимо кога решите да пострижете малкия си човек винаги помнете, че за детето трябва да се използват детски шампоани. Шампоаните за възрастни идват прекалено силни за детето и по-скоро ще му навредите, отколкото да сте полезни с подобни действия. На пазара има безброй марки и модели бебешки шампоани. От такива с аромат на билки и плодове, до такива на дъвка. Това за което трябва да внимавате е шампоана да е с формула, която не пречи на очите при попадане на пяна в тях.


Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.