Съвети от педагога


Проявата на ревност между децата

Проявата на ревност между децата

Родителите често се улисват в ежедневни тревоги и често не реагират по най-правилен начин на провокативните изблици на децата си. Много от тях са готови бързо да се изнервят без да разчитат правилно мислите и емоциите на децата.

Когато в семейството има повече от две деца, независимо с каква разлика в годините са те е напълно възможно да се прояви ревност в едното от двете. Както знаете независимо колко сплотено е семейството, две деца, пък били те и близнаци много рядко притежават еднакъв характер. Едно от най-важните неща, което всеки родител трябва да направи е да опознае детето си. Не просто да го възпитава според модела, който е изградил за правилен, а първо да се поинтересува какво човече всъщност стои пред него. Уважавайте самоличността и на двете деца, учете, възпитавайте ги и ги обичайте спрямо това, което са те.

Не рядко, съвсем неочаквано и може би без видима причина, досега нормално разбиращите се деца започват системно да си лазят по нервите, а с това да вбесяват и вас. Не бързайте да раздавате правосъдие. Първо децата ви все още не знаят какво е това, не знаят как се прилага и обяснения не са необходими. Важно е да реагирате адекватно ако очаквате ново дете в семейството. По-голямото дете може да е развълнувано и да очаква малкото си приятелче с нетърпение, но нещата могат коренно да се изменят непосредствено след раждането или известно време след това. Възпитанието на детето до този етап разбира се дава отражение, но по-важното е как ще реагирате и ще потушите този пожар. Ако сте сигурни, че причината за поведението е именно тази, позволете на мъника да изрази гнева си по начин, по който той реши и оставете това безнаказано. Ако покаже истинските си емоции и вие му покажете, че го разбирате и се коригирате, на детето бързо ще му мине.

Когато видите, че децата започват някакъв спор, отделете време и ги слушайте, нека те знаят че вие се интересувате. Може да се включите в спора, но го направете като буфер, а не като съдия. Не позволявайте да се увлечете и да заемете някоя страна без значение дали реално има прав. Намерете подходящ начин да покажете дори в самия спор, че обичате и цените всяко едно от децата. Изтъкнете по няколко положителни страни на децата, какви са, с какво ви помагат, в какво са добри. Обяснете ми, че няма защо единия да се опитва да догонва другия, защото никой не иска от тях да са добри в едни и същи неща. Дайте им спокойствие и уют и увереност.

След като видите, че двеете деца вече не се съревновават за вашата обич, можете да се опитате да пренасочите тази така наречена спортна злоба извън семейството. Ще е чудесно ако можете да изградите това полезно умение и желание за борбеност и самодоказване у децата. Добре е да са амбиционни и да се мотивират поставяйки си стъпка по стъпка по-високи цели. Това ще бъде много полезно за живота им по-напред. 

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.