Съвети от педагога


Детските страхове

Детските страхове

В зависимост от средата, която заобикаля децата и случващото се в ежедневието им, всяко дете има свои страхове. Някои се боят от насекоми, от непознати хора, от тъмното, от килера, гръмотевици, светкавици и т.н. Това е обикновен етап, който варира между четвъртата и шестата година. Повечето от страховете на децата са типични за всички малчугани. По-долу ще изброим най-често срещаните явления, които карат малките сърца на децата ни да се присвиват от ужас и ще дадем идеи как да противодействате в дадената ситуация.

Страх от тъмното
Този страх е често срещан и причината обикновено са детските филмчета или приказките, които се разказват и четат на детето. То има все още крехка психика и огромно въображение, което в случая изиграва лоша шега. Факта, че децата не могат ясно да разграничат измислиците в дадена приказка и реалността ги обърква. Затова се страхуват от чудовището, вещиците и се притесняват да не изскочи от шкафа или от под леглото. Някои деца предпочитат да заспиват на светната лампа или да ги придружавате в тъмния коридор. Не им се карайте и не ги насилвайте да променят представите си за ден. Това е временен период, който ще отшуми когато детето осъзнае, че няма дракони под леглото. Въоръжете се с търпение и уважавайте възприятията на малчугана си.

Страх от непознати
Този страх се появява у децата главно в периода когато ние им обясняваме как не трябва да говорят с епознати, да не взимат нищо от тях и да не ходят никъде с тях. Важно е децата да знаят как да се предпазват, но не прекалявайте за да не се получи обратния ефект. Внимавайте със заплахите и обясненията за това колко са лоши хората. Децата приемат всичко буквално и има риск да асоциализирате детето. Обяснете му внимателно по-скоро как да реагира ако някой иска да му направи нещо лошо, но не му натяквайте, че всички  хора под общ знаменател са едва ли не престъпници. Така докато се усетите детето ви ще загуби доверие в хората и ще го очаква едно трудно и самотно детство.

Страх от светкавици и гръмотевици
Когато вън гърми, небето се осветява от светкавици и забележите, че малкият човек вкъщи трепери завит през глава под одеалото, можете да вземете мерки. Успокойте малчугана, вземете го на ръце и застанете до прозореца. Разкажете като приказка какво представляват облаците, защо вали дъжд. Кажете, че дъжда е важен, защото напоява красивите цветенца в градината. Обяснете за светкавиците, обяснете и за гръмотевиците. Кажете дори, че на вас ви се струва много красиво това природно явление. Дайте личен пример, че обичате да заспивате когато дъжда румоли по прозореца. Не забравяйте, че децата се плашат от неизвестните за тях неща. Тоест докато вие не обясните какво се случва, детето ще е в неведение и ще се плаши, затова отделете време за детето си и борбата с този страх.

Страх от животни
Това е нещо нормално. Непознато куче или коте, животинки от улицата често плашат децата ни. Това от една страна е добре. По-добре е докато детето е малко да се страхува от кучетата по улицата, вместо да ги дърпа за опашката. Въпреки това е добре да се постараете да помогнете на малчугана си. Има достатъчно детски филмчета, в които главни герои са кучета, котета, мишки, пчелички и какви ли още не твари, така че изгледайте заедно някое филмче и го коментирайте. Кажете, че героя от филмчето е много сладък, попитайте детето дали не му напомня на видяното животинче вчера в парка. Нека детето си изгради положителна асоциация за даденото животно, така няма да се страхува излишно. При този вид страх обаче има една особеност, не е изключено дадено животно или даден вид животни просто да са противни на детето, което е съвсем различно от страха. На дали има човек, който да не потреперва само при мисълта за нощни пеперуди, червеи, змии, влечуги, бръмбари и т.н. Не принуждавайте детето особено настойчиво, може би това е неговата фобия, а всички имаме такива.

Много от страховете се дължат на външната среда като филмите, разказите, историите на приятели, а други пък се основават на негативни емоции вкъщи и извън дома и служат на родителите като предупреждение, че може да съществуват ситуации на малтретиране или злоупотреба с тяхното дете.
За да помогнете на детето си първо трябва да идентифицирате от какво точно се страхува. Детските страхове не представляват сериозен проблем и когато е ясно от какво точно се страхува детето, вие лесно можете да му повлияете и да успеете заедно да превъзмогнете страха.

Как още да помогнем
- Изслушвайте детето, позволете му да говори когато то реши и както то реши.
- Направете всичко възможно да разберете конкретния страх и ако може нека детето
обясни кога за пръв път се е изплашило от това нещо. Така най-добре ще знаете
кой е първоизточника и ще знаете как да реагирате.
- Накарайте детето да се чувства разбрано, не допускайте да се засрамва от страховете си.
Ако има по-голямо братче или сестриче, водете тези разговори с малчугана в отсъствие на по-
голямото дете. Причината е, че или на мига или в следваща закачка по-голямото дете може да се
присмее на страховете на по-малкото. А това може да доведе до неискани последствия.
- Заедно се изправяйте пред страховете. Хващайте детето за ръка и правете нещото заедно.
- Говорете с детето за вашите страхове като малки. Измисляйте си ако не си спомняте нищо конкретно.
Разкажете как с вашата майка сте се отървали заедно от вашия страх и кажете, че сега ще направите същото.
- Казвайте истината на детето, защото понякога липсата на информация или въжовната такава обърква детето
и създава у него усещания са страх и безпокойство.
- Не предавайте вашите страхове на детето си. Това може би е най-трудната част. Ако вие се боите от нещо,
стремете се да не прехвърлите притесненията си върху малкото дете. Без значение дали се тревожите да не падне
от люлката или за сметката за тока. Не предавайте на детето напрегнатото усещане, което имат възрастните.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.