Съвети от педагога


Детето се нуждае не само от вас, а и от приятел

Детето се нуждае не само от вас, а и от приятел


Помогнете на детето да си намери приятели
Учете детето на приятелство. Отсъствие на приятели, особено в училищните години е много печално. Обикновено причината за липсата на приятели се таи точно в тези години, прекарани в училище.

Малките деца от 1 до 2-3 г. не дружат с връстници. Не умеят. Да, те са любопитни, интересуват се от другите, могат да отидат при тях, да ги вземат за ръка, да побягат, да поскачат или да поиграят заедно, но всеки сам за себе си. Ако някое дете се откаже на средата на играта, на другите няма да им направи голямо впечатление.

Същността и разбирането на приятелството расте заедно с детето. Постепенно игрите стават съвместни. И става скучно да играеш сам. Впрочем, отначало и възрастен може да играе заедно с малко дете. Но колкото повече расте, детето става способно да страда ако неговите връстници не го приемат в своята игра. А не го приемат, защото не умеят да играят заедно. Всъщност, не умеят да встъпват в социални отношения и да ги поддържат.

Научете детето точно на тези правила на играта! Не как да гони топката, то и без вас знае. Научете го как да се държи, когато гони топката с някой друг. Малките деца не могат да играят сами, затова родителите ги занимават и измислят различни игрички. Връстниците няма да го правят!

Не се оставяйте детето винаги да е победител! То трябва да се научи да отстъпва и достойно да губи. То трябва да умее да следи и ако трябва да преговаря за определени условия и правила на играта. Учете детето да разпределя ролите в игрите, а също и да сменя различни роли.

Децата до 6-7 г. играят не само рамо до рамо, но и съвместно. Заедно. В такива колективни игри, отначало всеки играе сам за себе си. Но с времето децата започват да играят игри, в които личния интерес се подчинява на общия.

Без приятели ...
Приятелството в пълния смисъл на думата започва едва от училище. Макар че трябва да се отбележи, че съвременните деца, намират "родствена душа" и могат да имат приятели доста по-рано (в детската градина например).

За да не остане детето ви само, обърнете внимание – има ли сега то приятели, какви са те, какви са отношенията им. Запомнете че и най-добрите в света родители не могат да заменят приятелите на детето ви! А ако то не дружи с никого, това е лош сигнал. Търсете причината заедно. Възможно е:
- детето ви да не е като всички останали и затова другите го отхвърлят;
- детето ви има лош характер;
- обърнете внимание върху външния вид на вашето дете и на другите;
- не умее да играе и да се подчинява на общите правила на игрите;
- егоист е;
- прекалено срамежливо е;
- не умее да се разбира с другите;
- не умее да се запознава с нови деца.

Може детето ви наистина да е различно и действително да не го разбират. Но имайте предвид – винаги ще се намери някой, който да го разбере и приеме такова, каквото е. Понякога е достатъчно само да се създадат условия и приятели ще се намерят веднага.

Ако детето ви няма приятели, как да му помогнете?
1. запишете го на допълнително занимание, което ще му е интересно;
2. направете в двора площадка за игра (например построете дървена къщичка, сложете люлка);
3. предлагайте да вземете със себе си като излизате на разходка такива играчки, които предполагат съвместни игри, като топки, цветни тебешири и т.н.)
4. помогнете му да се запознае с други деца (заведете го например на детска площадка при деца и от дума на дума …)
5. разрешете му да кани приятели у дома, да играят заедно, да пишат заедно домашни;
6. добре е да колекционира нещо (не нещо стандартно, а модното за сезона - из средата на неговите връстници);
7. купете модерен детски филм и направете детски ден на развлечението;
8. пускайте го га ходи на гости и приемайте гости, но не бъдете фалшиви, децата усещат лъжата.


Откъс от книгата "Престанете да възпитавате децата, помогнете им да растат"

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.