Съвети от педагога


Лява или дясна ръка предпочита детето?

Лява или дясна ръка предпочита детето?

Доста от нас са чували или са били свидетели на това как родители се опитват изкуствено да променят предпочитанията на детето си към използваната за дейности ръка. Доста често родителите пропускат периода, в който детето сформира предпочитанията си и разбират, че малчуганът им е левичар чак когато тръгне на училище. Всъщност на около четири годишна възраст децата установяват коя ръка им е по-удобна - лявата или дясната. Ако на тази възраст детето все още е амбидекстър, тоест използва еднакво и двете ръце за всички дейности, то е възможно да има проблем свързан с незрялост на фината моторика. Обърнете се към специалист ако се съмнявате, че детето има подобен проблем.

В малко по-късна възраст, на около 7-8 години децата със сигурност вече са изразени левичари или десничари. За това разбира се спомагат и първите уроци по писане, с които детето започва да се занимава. По този начин се определя окончателната латералност на децата.

Може ли да се моделира латералността ?
Най-важното в случая не е дали детето ви ще е левичар или десничар. Чисто физически, това не представлява нито проблем, нито отклонение от нормите за правилност, защото такива по отношение на това няма. По важно е детето да се ориентира коя ръка му е по-удобна и по-развита, защото през целия си живот то ще оперира повече с нея. Напълно неправилно е да принудите детето да използва противоположна на удобната за него ръка. Това означава да го накарате цял живот да си служи с по-слабата за него страна. Това от своя страна ще му насади несигурност и усещането, че има някакъв дефект, който родителите му и всички останали искат да поправят. Ако насилваме детето да бъде десничар, а то предпочита лявата ръка, може да предизвикате редица проблеми като нарушения в писането, трудност за спазване на равновесие, трудности при четене, проблеми с пространствената ориентация, несръчност при работата с ръцете, заекване и дори дислексия. Вместо да се опитвате да изменяте естествените закони, се опитайте да развиете уменията на детето, независимо дали използва лявата или дясната ръка.

Въпреки, че не трябва да се намесвате в определянето на предпочитанията на детето, има изключение при което е добре да направите това. Ако детето ви минава 5 годишна възраст и въпреки това работи еднакво с двете си ръце, можете да се намесите и да го ориентирате да използва повече дясната например. Подавайте му предмети в дясната ръка, ако стои до вас на масата го помолете да хване вилицата с дясната въка, защото с лявата малко си пречите. Нека вметките, които правите не звучат като забележки, нито като настъвления. Не забравяйте, че това вмешателство е позволено ако детето все още не е ориентирано в избора си.

Как да разберете дали детето е левичар или десничар.
За да разберете, коя страна - лявата или дясната на вашето дете е по-добре развита трябва да направите едно единствено нещо - да го наблюдавате. Обърнете внимание на нещата, които детето прави в ежедневието си, но не се фокусирайте само върху писането и рисуването. По-силно развитата половина на тялото си личи от всички дейности, които извършваме. Забележете как детето хваща и как хвърля топка когато си играе. Когато се забавлява и подскача на един крак - кой крак е свит и кой се използва за опора ? С коя ръка носи чашата с вода или чинията, ако тя е препълнена и се изисква сръчност за да не се разлее. С коя ръка отваря и затваря бутилки. С коя ръка си налива вода в чашата. С коя ръка разлиства книга, с коя отваря бонбон в целофан. С кое око гледа когато снима с фотоапарат или гледа през телескоп ... Всички тези дейности са сигурни сигнали за предпочитаната страна с която детето борави по-добре. 

Коментари

1
гост
2011-03-29
Много интересно и полезно.