Съвети от педагога


Депресията при децата

Депресията при децата

Свикнали сме да мислим, че депресията е състояние в което могат да изпаднат тинейджърите и възрастните. При малките деца също се наблюдава депресивно състояние, което често се задълбочава поради липса на адекватна намеса. Независимо на каква възраст е детето, то може буквално за няколко дни да измени цялата си същност и поведение. Това е процес, който започва в дълбочина. Отчаянието и объркването бавно градират до момента, в който детето просто не изригне и всичките до сега дълбоко скрити емоции не не се проявят на повърхността.

Как да разпознаем симптомите ?
Най-общо казано депресията се оприличава с "Пълна промяна". Детето рязко променя навиците си, ако е било жизнено, то изведнъж става лениво. Не иска да става сутрин, криви се, отказва да яде, отказва да спазва личната си хигиена. Започва да плаче неискайки да облече дрехите си, защото не ги харесва. Казано най-крайно то отхвърля цялата си същност и я заменя с друга, напълно непозната за вас, а и за него също.  Децата страдащи от депресия стават и доста болнави, понякога повръщат след ядене, разплакват се много по-лесно и често. Стават раними, неспокойни и необщителни. Започват да проявяват агресивно поведение към другарчетата си или панически бягат от каквъвто и да е вербален или не вербален контакт, както с връстници, така и с възрастните.

Причини за поява :
Както за всички психически състояния, така и за депресията е трудно да се определят няколко общовалидни причини. Често се случва обаче деца, които по един или друг начин са лишени от родителски (по-често майчини) грижи. Това се случва както при деца, които растат в по-бедни, така и при добре осигурени семейства. Често родителите си мислят, че купчината съвременни играчки могат да заместят разговорите, вниманието, отношението, и дори ласките на родителя. Това обаче не е така. Децата се разочароват както от родителя, така и от самите себе си, защото не успяват да привлекат вниманието ви, мислят си че не са достойни и че не отговарят на изискванията ви. Това е празнина, която овладяна на време, може да се коригира, макар и това да е трудно. 

Какво да правим :
Ако установите, че детето ви проявява симптоми на депресивно състояние, не губете време в размисли и самообвинения. Не се чудете къде и кога сте сгрешили. Важна сега е реакцията ви.
- Не подценявайте проблема на детето си. Нито в разговор с него, нито пред самите себе си не позволявайте да проявите неуважение или липса на заинтересованост. Истината е, че дете в депресия е доста по-сложен казус отколкото възрастен човек в депресия. Единствените хора, на които може да разчита малкият човек са неговите родители. Децата все още нямат необходимата палитра от знания за да успеят да идентифицират и разрешат сами проблема си.
- Направете всичко възможно за да разберете каквъв е проблема, който тревожи детето. Ако детето е по-малко е възможно самото то да не си дава сметка за конкретния повод и за реакциите си. Точно за това трябва да посветите много време и търпение за да изстръгнето от съзнанието на детето всички мисли, които се въртят в мислите му. Знаейки достатъчно за емоциите и възприятията му трябва да се стараете заедно да разрешите проблема
- Напомняйте на детето, че винаги ще сте до него, че го харесвате и подкрепяте. Състоянието на депресия е характерно с това, че човек се чувства душевно напълно сам. Не е достатъчно да отделите цялата си отпуска за да стоите заедно с детето. Трябва да намерите общ език, общи забавления, трябва вие да се почувствате с него и то да се почувства с вас като с най-добър приятел. Имайки предвид, че вашият мъник си няма и представа от това усещане все още, то значи вие сте тези, които трява да водите и напътствате детето както в действията, така и в емоционалното му състояние. Дори детето да се инати и да предпочита да стои само в стаята си, непрекъснато му напомняйте за себе си с риск да досадите. Все пак внимавайте, вмешателството в личното пространство на мъника трябва да е премерено. Вашите действия трябва постепенно да смекчават състоянието на детето, а не да го задълбочават. 
- Самообвиненията са излишни. Рядко родителите са причината за депресията на детето. Да, майката и таткото могат да засилват или подклаждат проявите на това състояние, но е важно да се знае, че депресията е болест. Разводът или разприте в семейството не могат да причинят депресия. Затова самообвиненията ви, че вие сте причината, нито ще са напълно основателни, нито ще помогнат.
- Общуването с детето е от фундаментално значение за справянето му с депресията като болестно състояние. Насърчавайте децата си да се чувстват свободни да ви споделят всеки път как се чувстват. Те трябва да са сигурни, че вие винаги сте на разположение да си поговорите.
- Консултирайте се със специалист. Депресията при децата е сериозен проблем. Ако откриете у детето си признаци за изпадане в подобни състояния, не се колебайте да потърсите съвет от специалист.

Коментари

1
tereza
2010-09-18

Това е много добър съвет, който давате на младите родители. Браво. Аз съм на 29 г, но все още съм неомъжена. Имам си племенница на 6 годинки. От това, което прочетох разбрах, че тя е в депресия. Ако не бях обърнала внимание на съветите Ви, никога нямаше да се досетя. Много Ви благодаря, вече ще знам какво да правя аз като леля.