Съвети от педагога


И децата манипулират

И децата манипулират

Изпадали ли сте в ситуация когато детето ви крещи истерично, тръшка се, а невинните му очи са се превърнали в  извори от леещи се сълзи докато с трешерещ глас обяснява какво "ИСКА". Ако отговорът Ви е "да", то значи по всяка вероятност отглеждате в дома си малък манипулатор и изнудвач.

Ако дори веднъж проявите слабост или съжаление, независимо по какъв повод, то има риск детето да забележи това и да изгради своя собствена стратегия за поведението си така, че винаги да постига своето. Веднъж разрешените 15 минути пред телевизора се превръщат в допълнителни 2 часа преди всяко лягане, а уж забранения чипс и бонбони започват да се купуват редовно. Самостоятелното обличане от дълго очакван момент за самото дете става изцяло ваша грижа. За да има спокойствие в дома ви, вие постепенно разширяваш границите на позволеното, а малкият ви немирник се стреми точно към това. Да бъдете уязвими и колкото по-напрегнати и нервни ставате с времето, толкова по-добре, защото по-бързо склонявате да отстъпите само и само да цари тишина в дома.  В зависимост от  реакция ви, то преструктурира поведението си. Дори малки, децата перфектно владеят изкуството на манипулацията и прибягват винаги до нея, ако иска да притежават нещо.

Ето как бихме могли да определим стилът на "кукловодство" :

Наполеон
Ужасно упорит и суров тактик, с крайно развито чувство за собственост. Всички играчки са само негови, ако трябва да си раздели с някого шоколад – започва една истерия … Но ако присвои нещо чуждо – все едно не е станало нищо. Не обича и не спазва правила. Има явни претенции за лидерство чрез сила. По правило – няма приятели, защото е зло дете. Опитва се да наложи свое мнение, свои правила. Този типаж се среща по-често сред момчетата, но момичешкия вариант също не е лек.
Какво да правите?
Обяснете на детето, че може да получи всичко, което пожелае, но трябва да се научи да отстъпва. Нека например да отдели от всичките си играчки тези, които ще предостави за "общо ползване" на площадката. Измислете игра, в която да участват повече деца от площадката. Нека се редуват всички да бъдат командири, а не само вашето дете. То трябва да разбере че ако иска другите да си играят с него, трябва да отстъпва. Изобщо добрите отношения с другите деца ще укрепят авторитета и самочувствието му.

Малодушие
Струва ви се, че детето е прекалено зависимо и безпомощно? Натъкне ли се и на най-малко препятствие, с жално гласче моли за помощ.
Какво да правите?
Не е задължително винаги да помагате от съжаление. Ако сте винаги на разположение, сами поощрявате инфантилността и пасивността. Преговаряйте: "Опитай да го направиш сам, ако не успееш, аз съм тук и ще го направим заедно".  Не пестете похвалите за всеки самостоятелен успех.

Изнудвач
Неговото поведение е под мотото: "А какво ще получа за това?". Ще си прибере играчките, но само ако получи шоколад, ще си измие зъбите, ако му разрешите още половин час на компютъра или пред телевизора.
Какво да правите?
Създайте точни правила и ги следвайте строго! Без никакви отстъпки. Направете списък с наказания, които ще последват, в случай на непослушание.

Краля и свитата му
Родители, измъчени от всякакви щуротии на детето си, накрая вдигат ръце и не искат да бъдат вече отговорни за поведението му: "Не научихме стихотворението, защото се глезеше". Детето все още не е в състояние да си представи последиците от действията му, затова нашата задача е да му ги покажем.
Какво да правите?
Определете правилната йерархия в семейството и ако сте решили нещо, настоявайте за него. Отначало "краля" ще започне да се бори за власт. Бъдете непреклонни. Ако детето устрои истерична сцена, само и само да стане на неговото, не се опитвайте да го убеждавате в каквото и да било, ще е по-зле. Строго му кажете, че не възнамерявате да се съобразявате с неговите изисквания и излезте от стаята. Общувайте с детето като с равен. Дайте му свобода на избор - какво да яде, какво да облече, каква книга да прочете. Детето трябва да чувства, че неговото мнение е важно за вас. След като веднъж установите правилата и властта си, детето ще започне да се отнася с повече респект към думите и намеренията ви.

Робовладелец
Детето е силно привързано към негов близък човек и не се съгласява да го пусне нито за една крачка. Това на пръв поглед прилича на проява на любов, но всъщност е перфектна манипулация. Често децата се държат по този начин с бабите си и те им позволяват всичко.

Хамелеон
В къщи детето е едно, в детската градина – друго, на вън – трето ... То може да бъде добро, стига да иска нещо и става лошо, ако трябва да избяга от наказания.

Остави ме!
Разяреното дете подсъзнателно иска да го оставите. То хем е презадоволено, хем всичко го дразни и не му допада. То не умее да се подчинява на общите правила защото се чувства като изгнаник в детската градина или в училище, трудно си намира приятели.
Какво да правите?
Помогни му да се промени, докато не е късно!

Източник :
www.drebcho.bg

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.