Съвети от педагога


Влюбените деца

Влюбените деца


Първата любов е нещо неизбежно и красиво. Тя настъпва под различна форма във всички възрасти и е важно родителите да знаят как да коментират и ръководят емоциите на децата си. Често не напълно подготвени психически за подобен етап от живота на децата си, майките и бащите се стаписват от факта, че децата им ясно и категорично заявяват любовта си и се опитват да потулят и отклонят вниманието на малчуганите във всяка друга посока. Въпреки всички опити обаче фактите си остават факти и те са, че децата също се влюбват, макар значението и възприятието на тази любов да е много различна от нашата.

Влюбване в детската градина
Ако имате дете на тази възраст сигурно вече ви се е случвало да чуете вашето момченце смело да се обяснява в любов на по-голяма от него красавица. Най-вероятно често се случва и детето да заяви на зряла жена от вашето обкръжение, че иска да се ожени за нея. Това не трябва да ви смущава ни най-малко. Децата на тази възраст променят обекта на своята любов ужасно често. Знаете, че до вчера е харесвало един, днес заявява друго име когато го попитате кого харесва, на следващия ден името отново е сменено и така сякаш до безкрай.
Съвет към родителите - Всичко това не трябва да ви притеснява. Това, което е добре да направите е да обърнете внимание в кого се "влюбва" вашият маник, независимо дали е момченце или момиченце. Чрез това наблюдение лесно ще разберете кои са аспектите, на които детето ви обръща внимание - харесва красиво, спретнато и кокетно другарче, или силно, сръчно, смело, непослушно, агресивно дете ... В тази възраст децата не се влюбват в човека, не могат да оценят личността, те харесват определено качество. Може да го имитират или просто да му се полюбуват. Именно поради тази причина едно дете може да харесва и 10 свои приятелчета, просто защото те ярко проявяват някое свое качество, което се харесва на детето ви. Не е добре да се присмивате на детското наивно влюбване, нито на смешните и трогателни опити на малкия човек да покаже чувствата си. Радвайте се, че детето ви е екстроверт и търси начини да покаже какво чувства, това е важно за социализирането му и по-нататъчните му отношения. Не е правилно и да критикувате детето в непостоянство, не се задълбочавайте в теоритизиране на това какво е любовта, как тя се случва веднъж, или два пъти ... За детето това е просто емоция твърде различна от любовта на големите, така че не го обърквайте и не го задължавайте да приема рамките на нашите разбирания за любовта, ще дойде ред и на това, но още е рано. Не подценявайте любовните проблеми на детето. Може да ви се струва смешно, но детето може истински да страда, че обектът на неговата любов предпочита да си играе с друго дете, а не с него/нея. Разговаряйте с детето, обяснявайте че това, че то харесва някого, не значи непременно, че всичко ще се развива според неговите собствени желанията и очакванията. Говорете на достъпен език и не се старайте да придадете всичките си знания и разбирания за любовта точно в този момент. Идеята не е да научите детето, а просто то да усеща, че вие съприживявате трепетите му, че сте до него и че го подкрепяте.

Влюбване в началните класове.
Малкият и прям човек, който смело е заявявал "Обичам те" вече се е изпарил някъде. Ситуацията е коренно изменена и вашето дете вече се притеснява открито да заявява чувствата си. Малките момченца скубят, щипят и дразнят момиченцата, гонят се и се закачат. Момиченцата пък гледат с надсмешка и високомерно момченцата, опитвайки се да скрият чувствата си зад равнодушие. На тази възраст можем да наблюдаваме първите признаци на срама - изчервяване, притеснение когато се говори, свеждане на поглед, подсмихване и т.н ...
Съвет към родителите - Преди да четете конско на момченцето или да се карате за неучтивото поведение на момиченцето си, се опитайте да вникнете по-дълбоко в ситуацията. Ако причините не са агресия и префърцуненост, а чисто и просто децата се харесват, тогава поговорете с малчугана си. Разкажете за вашия първи ухажор, споделете какво от поведението сте харесвали и какво не. Говорете с детето си като с възрастен. Добре е в подобен разговор да се включи и таткото, защото бащиният пример е нещо много важно във всеки един аспект на подрастващите. Често родителите се хващат за главата когато установят, че заради любовта започва да куца учението на децата. Безсмислено е да се тревожите много. Няма да има ефект от реплики като "Сега трябва да учиш, има време за любови", или "Забрави я/го и си гледай уроците". Доста трудно е да се контролират чувствата за 37 годишните, а какво си говорим за 7 годишните. А и не смесвайте ученето и любовта. Това са две съвсем отделни пътеки по които върви детето ви. Но то трябва да мине и през двете. Това, което можете да направите в случая е, да мотивирате детето си да си учи добре уроците, защото като добър ученик ще блесне в очите на харесваното от него дете.

Влюбване при тинейджърите.
Влюбването в тази възраст започва постепенно да наподобява истинския смисъл на думата, макар да има още какво да се желае. В началото на тинейджърството това е по-скоро мода, или епидемия. Имайки си гаджета децата подхранват авторитета и самочувствието си пред другите. Първите двойки в училище обикновено се наблюдават с голям интерес и респект от останалите. Приятелите на момченцето му се подиграват, но това не е от злобните и болезнени подигравки и е временно явление. В същото това време момичетата пък тайничко завиждат и си мечтаят да им се случи същото. Съвсем скоро истерията по намиране на гадже е обхванала всички и всеки е с някого. Чудят се и се тревожат за какво да си говорят, как изглеждат, започва трескавото купуване на дрехи, грим и парфюми. Започват да летят безброй бележчици в час, в които се дискутира всичко, което вълнува децата на тази възраст, а припомнете си, това са наистина много неща.
Съвет към родителите - Децата ви вече искат своята самостоятелност, притесняват се да говорят с вас и да ви споделят трепетите си. Нека това не ви тревожи, но не загърбвайте изцяло проблематиката. Старайте се да достигнете до тях, да спечелите и задържите доверието им. Не давайте аргументи и не се опитвайте да разделяте влюбени тинейджъри, освен в извънредни случаи, когато трябва да се намесите. Да се месите означава не да потушавате, а да разгаряте пламъците. Знаете, че тинейджърите правят всичко на пук, така че просто ги оставете да изживеят любовите си с всички положителни и отрицателни страни. Говорете с тях, бъдете им по-скоро полезни, бъдете им приятели, а не строги стражари. Дайте на сина си повечко джобни когато иска да изведе приятелката си на кино. Все пак той трябва да се научи как да е кавалер. Пуснете дъщеря си малко след вечерния час, с уговорката, че знаете къде е и че ще се чуете в даден момент на срещата им по телефона. Колкото и да ви е страх, децата ви порастват. Преди да пуснете детето си обаче (това важи повече за момичетата, но е въпрос на отговорност да бъде валидно и за момчетата) искайте да се запознаете с другарчето. Нека тръгнат от вас, вижте ги, запознайте се с тях, поискайте телефон на родителите на другото дете. Чуйте се и с тях, сверете версиите - къде ще ходят децата, какво ще правят там, кога ще се приберат.

Първата любов е нещо, което трябва да се изживее и с хубавите и с трудните моменти. Добре е да се премине през всички етапи, от любов в детската градина, до тази на буйните тинейджъри. Само по този начин малкият човек постепенно ще затваря страниците след себе си и продължавайки напред ще се превърне в емоционално стабилен и отговорен млад човек.

Коментари

1
Антони
2012-03-07
Здравейте, аз съм Антони и съм във ІІ клас. Днес разбрах, че съм влюбен в моя съученичка и то много. Постоянно мисля за нея. Не съм и казал, че я харесвам, но смятам да и кажа. Незнам нейната реакция каква ще бъде. Много съм изнервен. Незнам дали тя ме харесва, но аз да.
2
Симона Мустанска
2012-06-01

Aз съм Симона и съм 2 клас. Разбрах че съм влюбена в мой съученик и то много. Постоянно мисля за него. Той знае че го харесвам но той не ме харесва.

3
павче
2012-08-23

Здравейте, аз съм за 5 клас и една съученичка се е влюбила в няколко момчета от класа. Тя е лоша с децата, а някои от момчетата я харесват.

4
деситовее
2012-11-08
Здравейте,аз съм вече 4 клас и харесвам едно момче проблема е че е по голямо от мен.Срам ме е да му кажа знам,че няма да ме забележи дори ме е страх да говоря с него.Той е от моето училище.
5
Дени
2014-04-11

Здравейте. Аз съм Дени и съм 5 клас. Аз много харесвам едно момче и нямам смелостта да му кажа. Притеснявам се да говоря с него.

6
Павел
2015-01-28
Аз съм Павел и съм 5 клас харесвам едно момиче Лора но тя не ме харесва.Днес в училище имахме игра в която всички които се харесват да са гаджета до петък и аз искам така но май няма да се получи