Съвети от педагога


Как да си играе

Как да си играе

- Най-важното е да осигурите на детето си атмосфера, в която да се чувства защитено. То има нужда от близост, за да може да се концентрира върху играта си.
- За да не се страхува от наказание детето, не се ядосвайте. Трябва да бъде позволено да вдига шум или да създава безредие, защото  това понякога е част от самата игра. Все пак ако прекалява и наистина ви пречи - кажете му.
- Осигурете достатъчно място за игра. Детската стая не е единствената подходяща за целта. Понякога там децата се чувстват като изгонени. Предоставяйте на мъничето си някое ъгълче във всекидневната, в кухнята или в хола, където то да може да се разпростира. Други важни места за игра в апартамента са ваната (където да плуват корабчета и рибки) и някоя стабилна маса, на която да рисува и майстори и по която е разрешено да се правят всякакви драскотини и петна.
- Играйте с детето си възможно по-често! И най-хубавите играчки не могат да заместят мама и татко. Едно дете си играе най-добре и научава най-много, когато родителите му обръщат внимание. Все пак не се чувствайте задължени непрекъснато да играете с детето си. Кажете "не", когато наистина не разполагате с време. Детето ви трябва да се научи да превъзмогва отегчението си и да разчита на собствените си идеи.
- Оставете детето да поема инициативата. Ако кулата му се събори шест пъти и на седмия се задържи, то ще научи много повече, отколкото ако мама построи правилно кулата.
- Изразявайте интереса си към играта, като наблюдавате, разпитвате или предлагате как да продължи по-нататък тя.
- Играйте игри, в които става дума повече не за печелалба и загуба, а за късмет и шанс. Използвайте зарчета, така че шансът на детето и вашият да бъде равен.
- Ако детето ви пее "Зайченцето бяло" с безсмислен текст, не забравяйте да се включите и вие. Разрешавайте му да си играе с топка, направена от завързана на възел кърпа. Това провокира фантазията и сръчността му.
- Когато детето се задълбочи в една игра, не му пречете! Всяко неотложно прекъсване компенсирайте, като му оставите по още няколко минути, за да си завърши играта.
- Осигурявайте на детето си контакти с негови връстници или с по-големи другарчета, от тях то най-много научава. Детските градини, детските центрове, а на по-късен етап – отборите и курсовете, помагат на детето да си намери приятелчета и да добие социален опит.
- При избор на играчка обръщайте повече внимание на качеството, а не на размера. Играчката трябва да е многофункционална и да не представлява опасност за детето. Когато става въпрос за играчки,  не бързайте да изхвърляте ненужните вещи от дома си, те може да се използват за игра. Например възглавници, тенджери, кутии за обувки и яйца, копчета, дрехи, остатъци от тапети - детето с радост ще прекара някой друг час имитирайки ваши дейности и поведение и то с истинските предмети.
- Най-добрата игра за децата е помощта. Затова умните родители позволяват на децата си да им помагат при готвене, чистене, при различни приготовления дори ако с действията си забавят работата им.
- Винаги наблюдавайте детето си внимателно. Разберете на какво най-много обича да си играе и кои играчки са му любими. Вижте как се отнася с тях, грижливо или небрежно ?! Опитайте се да купувате играчки, които да въздействат на детето многостранно – да стават за строене, рисуване и организиране, но също така да са подходящи и за игри по роли. Подреждането на хилядите многоцветни играчки е важна и трудна задача. Всичко е наред, ако нямате нищо против, когато играчките и полупостроените обекти остават по няколко дена разпилени из стаята, но ако не сте съгласни на подобен хаос, предоставяйте на децата си достатъчно място за играчките -  шкафове, кутии, кашончета … При подреждането на по-големи пространства децата имат нужда от помощта на родителите си, затова не прибързвайте със заръки от рода "И да си оправиш стаята"!

Източник :
http://www.zabebetata.info

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.