Съвети от педагога


Как реагирате когато ви попитат от къде идват бебетата ?

Как реагирате когато ви попитат от къде идват бебетата ?

Кога за първи път трябва да започнете да говорите с детето по тези въпроси? Отговорът е в желанието на родителите. Важно е да не ползвате разни митове за щъркели и жаби. Детето търси истината. Вие трябва да я поднесете тактично, в зависимост от възрастта му. Каквото отношение към различните аспекти в живота имате вие, такова ще се предаде и на вашето дете. Не може да израсте уверено и адекватно към себе си и своя пол дете, ако вие се срамувате от тялото си. Това разбира се не означава да се разхождате голи пред него и да говорите само за секс. Но пък ако привличате вниманието на детето със своята стеснителност, то усеща недоумение и объркване, че и нещо забранено. А забранения плод, както знаем е най-вкусен. Родителите трябва да имат формирано отношение към секса - нормално, адекватно и спокойно, както всяко друго нещо в живота.

Смята се, че има четири основни типа родителско отношение към секса:

Репресивни тип
Родителите строго внушават на децата си, че секса е лошо и неприлично нещо. Обикновено в такива семейства е забранено произнасянето на мръсни думи и двусмислени шеги. Сексуалното възпитание се свежда до фразите: "Това е неприлично и опасно! Изчакай докато се омъжиш."

Избягващ тип
Избягващият тип родители проявяват по-разумно и търпеливо отношение. Те разглеждат въпроса за секса по-скоро като полезен, а не вреден. Но когато стане дума за секс - те избягват въпросите или ги превръщат в скучна лекция.

Натрапчив тип
Натрапчивият тип родители разглеждат секса като нещо полезно и здравословно. Но прекаляват като изкарват на показ половия живот и по този начин често объркват децата си. Прекалено голямото внимание към тези въпроси може да раздразни детето и да го депресира. Например - ако бащата всяка седмица разглежда с 8 годишния си син "Плейбой", то детето ще се отврати от женски полови органи.

Експресивен тип
Експресивния тип родители открито обсъждат въпросите на тази тема. Те се опитват да внушат че сексуалността е положително и здравословно явление, но за момента не си струва да фокусират върху него всичките си мисли.

Кога се проявява сексуалността в детето?
Още в пренаталния период, в 7-8 месец от бременността се наблюдава при мъжки плод рефлекс на ерекция. Сексуалните рефлекси се появяват още преди раждането. Важен компонент на детската сексуалност е близостта на детето и родителите. Това става, когато майката кърми бебето, когато го прегръща, пристиска в тялото си. Дете, лишено от родителска топлина, по-късно може да изпита трудности в интимни отношения. Към края на първата година, децата започват да разглеждат своите полови органи. Родителите трябва да знаят че това е само знак за развитие. Към втората си година детето вече се чувства и определя момче или момиче. Към четвъртата година обикновено се започват въпросите откъде идват бебетата. Децата прекрасно улавят безпокойството на родителите си и или престават въобще да задават въпроси, или ги "заливат" нарочно с въпроси. 6-7 годишните деца са вече добре запознати с анатомичните разлики между двата пола. Добре е да се знае, че към осмата година децата започват да се чувстват неловко, когато виждат физическа проява на любов - нежност, целувка. Трябва да се отнасяме в този техен период с уважение и разбиране.

Източник :
www.drebcho.bg

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.