Съвети от педагога


Как да възпиташ истинска дама?

Как да възпиташ истинска дама?

Момчетата и момичетата се различават помежду си не само по външен вид, но и по характер. Самите те започват да го осъзнават около третата си годинка, макар че типичните за пола признаци се появяват много по-рано. Естествено, това не означава че към сина и дъщеря си трябва да имаш различно отношение. Всички деца, без значение на пол имат нужда от любов, нежност и грижа.

Но действително има известни различия при възпитанието на момчетата и момичетата. Ако искаш да възпиташ една истинска дама, трябва да знаеш:

Разбери протестите й
Забелязала ли си че възрастните гледат по-критично на лошите постъпки на момичетата, отколкото аналогичните на момчетата? Така се случва, защото хората подсъзнателно мислят, че момичетата са по-послушни, тихи и скромни. Битува мнение че такова упорство е присъщо за момчетата, при момичетата се счита обаче за лошо възпитание. Истината е че децата на 2-3 г. без значение от пола преживяват период на бунт, криза, истерии. Когато дъщеря ти започне да отговаря на всички твои въпроси и предложения само с "Не"; бяга в другата стая, когато я повикаш или хвърля на пода любимата си играчка – не се ядосвай, не бързай да я наказваш. Не избухвай и не бързай да увеличиш наказанията. Знай, че протеста на детето е най-добрия начин да заяви своята индивидуалност. От теб се изисква в подобна ситуация да бъдеш последователна и ясно да определиш границите на допустимото. Детето трябва да знае, в кои случаи ти никога няма да отстъпиш.

Не следвай стереотипи
Не втълпявай строги правила за поведение, които мислиш че са задължителни за момичетата. Повечето родители го правят несъзнателно, поддавайки се на стереотипи, че момичетата са по-слаби и нежни същества. Именно по тази причина, малките дами често чуват фрази от типа: "Не бягай, ще паднеш", "Не пипай, опасно е". Такива забележки могат да предизвикат страх от новото и неизвестното, да пречупят интереса към опознаване. Задачата ти е да стимулираш заинтересоваността на дъщеря си, да й покажеш всички нови открития, да я хвалиш за успехи.

Грижа за комфорта
Момичетата са по-чувствителни от момчетата: те слушат, усещат аромат, различават цветовете по-фино. Затова младите дами трудно понасят неудобства, като мокър памперс или шум от улицата. Но за сметка на това вероятно вашата дъщеря обожава тиха и приятна музика, звуците от природата, твоите песнички. Масажът след къпане, нежните ласки преди сън са невероятно удоволствие за момичетата.

Внимавай с думите
При възпитанието на една млада дама е важна не само грижата за нея, но и думите, с които се обръщаш. Те формират картината на света и определят мястото на дъщеря ти в него, откриват нови хоризонти или обратно – ограничават възприетата реалност. Затова избягвай фрази от сорта: "Момичетата не се държат така", "Момичетата не трябва да …" Оценявай детето, без оглед на пола. Говори с колкото се може повече любов. Но запомни че една дума не стига. Необходимо е да подкрепиш думите си с действия, за да демонстрираш любовта си:

1. Отделяй повече внимание на дъщеря си;
2. От самото й раждане говори с нея, носи я на ръце, прегръщай я, целувай я;
3. Задължително реагирай на плач;
4. В никакъв случай не оставай равнодушна към успехите й;
5. Изслушвай мнението й и се отнасяй с уважение към него;
6. Лошото поведение се опитай да коригираш меко.

Ако имаш момченце, не значи че трябва да му даваш по-малко любов. Всички деца имат нужда от майчина ласка, нежност и любов.

Предлагай различни играчки
Момичетата по правило предпочитат да си играят с играчки, които да обгрижват (кукли, понита и т.н.), защото женския мозък е програмиран за обгрижване. Но понякога те с голям интерес играят с коли и строители. Няма нищо лошо. Даже напротив – така ще видят себе си в друга роля, ще научат нещо ново, ще придобият интересен опит.

Не оценявай прекалено строго
Даже и в най-неприятните ситуации се опитай да се владееш и никога не обиждай дъщеря си! Момичетата приемат обидите много близко до сърцето си. Още повече ако те идват от любимата им майка. Реакция от груба забележка може да се превърне в комплекс. Спокойно обясни на дъщеря си как трябва да се държи, как правилно да постъпи в дадена сложна ситуация.

Не забравяй, че днешното възпитание е базата за вашите отношения в бъдеще.

 

 

Източник :
www.drebcho.bg

Коментари

1
Надежда
2012-05-12

Истинска дама е много хубав филм !