Съвети от педагога


Защо децата плачат?

Защо децата плачат?

Когато едно дете е недоволно, то огорчава често възрастните с най-често срещаната проява на това негово състояние – то плаче. Плаче, ако е паднало. Плаче, ако е получило отказ. Плаче, ако не му се е случило нещо важно за него. Скъсва се от плач, ако се е уплашило или се е ударило. И за съжаление това не е всичко. Децата се увличат понякога – детският плач, по правило, бързо се превръща в това, което помежду си наричаме „истерия“.

Необходимо е да се различават т.н. хипоксични (хипоксия = недостиг на кислород) „истерии“. Най-често те съпътстват възбудимите, бързо изтощаеми деца с неврологични проблеми, като последните датират от най-ранното детство. Един от патологичните механизми на функциониране на слабата нервна система при такова дете в състояние на стрес е „зациклянето“. От плача и отчаянието детето бързо се изтощава – появява се главоболие и рязко се нарушава ориентацията. Плачещото дете се задъхва, кислородът все по-трудно постъпва в мозъка. Кръгът се затваря, детето започва „да се отнася“. За да му помогнете, добре е да го накарате да превключи – попитайте го нещо, обърнете погледа му към себе си. Опитайте се да го заинтригувате с предмет. Малките деца, все още недостатъчно добре разбиращи речта, в такива моменти излизат напълно от контрол. Могат да се окажат полезни прости, но ефективни прийоми, които позволяват бързо да се възстанови количеството кислород в кръвта. Можете да завиете детето в одеално, да го занесете до отворен прозорец или да го изведете на терасата. Това е особено ефективно в хладния период на годината. Не се бойте – разгорещените деца няма да успеят да се простудят. При някои деца помага констрастното или прохладно измиване на лицето и шията, при други – топлият душ. Когато детето се успокои, приласкайте го и му предложете нещо сладко, за да „нахраните“ бързо преуморения мозък. На по-големите деца в този случай може да се даде шоколад или сладолед.

При по-големите деца работи един прийом от невролингвистичното програмиране (НЛП) -  докато детето плаче, Вие произнасяте в ухото му няколко фрази със същата височина на звука както плаче детето, но съвсем малко по-тихо. По съдържание казаното може да бъде нещо успокоително-съчувстващо, но най-важното е да сте в унисон. Детето Ви слуша, дори и да продължава с гръмкия плач. По-нататък Вашата задача е да използвате унисона и да водите детето към снижаване на тона на плача. Можете да говорите нещо приятно за детето, важното е да го „уловите“. Започвате да говорите все по-тихо, все по-спокойно. И когато се появи пауза дори за секунда – постарайте се да се да превключите вниманието на детето.

Важно е да знаете, че в такива моменти родителският гняв или вик е противопоказен за малкото дете: уплашено, то още повече ще се захласне в своя плач. Не помагат също наказанията или игнорирането: детето все пак не ви шантажира, наистина му е зле и му е нужна помощ. Вашето неразбиране безсъзнателно ще бъде възприето като предателство.

Съвсем друг случай са манипулативните истерии. Те са характерни за по-големите деца (примерно от тригодишна възраст), с висок интелект и склонност към демонстративно поведение. Детето в тези случаи наистина ползва сълзите си, за да добие това, което иска от вас. Научете се да реагирате спокойно – без злост, без жестоко игнориране. Ако сте съвършено убедени в „шантажната“ природа на плача, можете да се поинтересувате: „И сега какво? Ще крещим или ще си поговорим като възрастни хора?“. Ако това не подейства, кажете с чувство за хумор: „А още по-силно можеш ли? Така че да чуят дори съседите?“. Детето ще бъде крайно изумено да ви види как спокойно сядате на пода, вземате играчката му и започвате да играете увлечено с нея, като от време на време каните отрочето си да се присъедини.

 

Източник:
www.psyntagma.wordpress.com 

Коментари

1
eli
2011-08-01
от прочетеното до тук, ништо не помага. тя е на 6 години и реши ли да реве просто започва и няма спиране, независимо каде е. не се разбира нито с добро, нито с лошо.
2
Таня
2012-05-03

И моят син е така. Съдира се от рев да го извадим от пясъка.

3
Габриела Димитрова
2013-01-28

Здравейте, Имам момиче на 1г.10 м. тя без причина почва да плаче .Например ако не й пусна тази песен която тя е казала се сърди, ако не й дам това което иска на момента, пак мрънка, или плаче ей така без причина. Докато си играе и изведнъж се разплаква, А като излезем навън няма такова нещо... Плаче  следобяд като стане от сън. Плаче и ако не се е наспала. Постояно се сърди за нещо и трябва е да я успокоя. Е, ако я изкарам навън тогава вече е друго. Незнам защо такасе нервира бързо или просто е много лигава. До кога ще е така? Мерси.