Съвети от педагога


Зимните спортове са и за деца ...

Зимните спортове са и за деца ...

Настъпва дългоочаквания момент за много от нас да се спуснем отново по заснежените писти и да изпитаме удоволствието от змините спортове. Ако все още планувате или обмисляте зимната си почивка, значи със сигурност ви вълнува и въпросът какво и къде ще прави вашият малчуган през това време. Бъдете сигурни, че планинската зимна приказка ще представлява незабравимо приключение не само за вас, но и за детето.

Кога и къде е най-подходящото място за първите ски слауми на детето :

Най-важното, което трябва да знаете е, че не е препоръчително деца под 18 месечна възраст да се изкачват на надморска височина над 1800 м. Това е така във връзка най-вече с по-рядката концентрация на кислород на по-големите височини, която може да доведе до различни проблеми
при децата. Важно при избирането на зимен комплекс или курорт да се уверите, че в близост има и детска писта или поне такава за начинаещи, чийто наклон е сравнително масък, за да може детето да започне със своите първи уроци. За щастие всички големи курорти у нас вече разполагат с такива детски писти, които в повечето случаи са оградени и изнесени по-встрани от големите писти за да се избегнат неволни инциденти.

Как да започнете с първите уроци :

Добре е както за всяко ново нещо, което навлиза в живота и съзнанието на малчугана да проявите известна доза търпение за да се допитате до мнението и отношението на детето към дадената новост. Направете това още преди да заминете. Не забравяйте, че към всяко дете трябва да се подходи индивидуално и да не бъде принуждавано, ако самото то не проявява интерес към дадена дейсност. Според специалисти най-ранната възраст, на която детето трябва да започне с опитите си да кара ски е 3 години. По-ранните опити е възможно да крият и повече опасности, тъй като основната задача на детето качено на ски ще е да пази равновесие. Преди 3 годишна възраст вестибуларния апарат на малчуганите все още не позволява безпроблемно пазене на равновесие, така че се съобразете с тези чисто физически фактори.

Добре е първите уроци да бъдат дадени от инструктор, който да изгради основните познания, които детето трябва да има, като скойка, различни правила и дори как да пада, така че да не се наранява. Разбира се с част от тези функции можете да се справите и вие, но е добре да не поемате този ангажимент ако нямате солидна практика и познания. На детето ще му е по-лесно, а може би и по-забавно да учи в група с други деца на неговата възраст, а и не бива да се подценява факта, че насначените инструктури обикновено имат добра подготовка и подход към децата. Винаги съобразявайте натоварването с възрастта на детето и не дръжте дете под 5 години повече от 2 часа на пистата.

Екипировката :

Екипировката трябва да е съобразена с ръста и възрастта на детето. Всичко трябва да бъде максимално точно и удобно. Препоръчително е да вземете под наем ски и ако са налични и екипи, в противен случай ще трябва всяка година да купувате нови, заради бързия растеж на децата. Не позволявайте детето да кара с по-малки или по-големи ски обувки. Ски обувки, които стягат образуват синини дори на възрастен човек, а какво остава за детското краче. Поради пластмасовите си елементи обувките са твърди и ако някъде опират или стягат, не можете да разчитате на това, че ще се отпуснат след малко каране. Ако вземете по-голям размер обувки, то рискувате детето да получи сериозна травма. Хлабавите обувки няма да осигуряват нужната стабилност на детското краче, пазенето на равновесие ще бъде изключително трудно а при падане са възможни изкълчвания и по-сериозни травми, така че бъдете особено прецизни в избора дори на екип под наем и се допитайте до работещите в комплекса,
които ще могат да ви консултират.

Ски атрибутите, които са задължителни за децата са :

- каска – тя е особено необходима за малките деца, а и не само. Тя би намалила възможността за неприятни травми. Не забравяйте, че Вашето дете все още не умее да завива или спира, така че може да се засили към друг човек или предмет и да не увладее ските. Не подценявайте и останалите хора, които е възможно също да нямат достатъчна практика или сега да се учат, те представляват едни евентуални връхлитащи детето ви обекти, затова вземете нужните предпазни мерки. Освен това не забравяйте да споменете, че всяка вълшебна каска дава нечовешки възможности на децата и те могат да бъдат най-добрите снежни рейнджъри на пистата. 

- очила за ски - те са допълнителен атрибут, който не е задължителен, но е препоръчителен. Силното слънце и светещата белота навсякъде изморява очите. Детето ще започне да се напряга, от което може да го заболи глава. Не пренебрегване факта, че докато детето се спуска из пухкавите писти може нещо да влезе в окото му. Сравнително студеният и силен вятър, който се образува при спускане също дразни
очите, предизвиква сължене и затруднено виждане.

- дрехите – човешката логика е такава, че колкото на по-студено място отиваме, толкова по-солидно трябва да сме облечени. Това си е така, но не и в случаите, когато карате ски. Няколкото ката дрехи няма да топлят толкова тялото, колкото ще задържат отделената от тялото топлина. Това може да бъде много опасно. Не забравяйте, че карането на ски изисква много и постоянни движения, които предизвикват изпотяване ако човекът бъде прекалено облечен. След това, когато детето спрете за почивка или за да почака лифта може да се стигне до коварна настинка. Нека детето кара леко облечено първо за да не се изпоти и второ за да му е комфортно при цялото това движение, а в раничка носете още един чифт блузка или якенце, което да наметне когато спре да кара. Задължително е да носите и резевен чифт чорапки. При многото падания е възможно сняг да проникне в ски обувката, което е лошо. Някои ски гащеризони имат специална предпазна водонепроницаема защита, с ластици, която се подпъхва под ски обувката, хубаво е ако детето има такъв.

- храната – храненето и храната в планината трябва да бъде богато калорична и хранителна. Течностите също са много важни, защото на голяма надморска височина дехидратацията е по-бърза.

- крем против слънце – да, той е задължителен, тъй като опасността от изгаряне в планината не трябва да се подценява. Тъй като детската кожа е по-чувствителна, добре е да изберем по-висок фактор.

Съоразете разстоянията с възрастта на детето си. Не е добра идея малки деца да пътуват дълго от хотела до пистата. Дългото време прекарано в студени автобуси ще бъде изморително и отегчително за детето. Докато стигнете до пистата малчуганът вече ще е уморен от пътя и карането на ски ще бъде мъчение. Да не говорим, че след ските, децата ще са още по-изморени и ще е добре да изпият горещ чай и максимално бързо да ги сложите да поспят, сгушени в топло легълце.Коментари

1
Jayhawk
2011-12-06
Well put, sir, well put. I'll cetrianly make note of that.