Съвети от педагога


Въпроси свързани със самотния родител

Въпроси свързани със самотния родител

Семействотото се състои от баща и майка. В сферата на всички семейни дела, на първо място са децата, семейния бюджет и домакинската работа в къщи. С времето този модел се е променил до етап където да бъдеш самотен родител е въпрос на личен избор. Самотният родител може да бъде мъж или жена и именно той трябва да се справя сам с грижите за детето и закрилата му. Това човек да стане самотен родител понякога може да се дължи на непреодолими обстоятелства. Един възрастен може да е самотен родител поради смъртта на половинката му, да се е развел, да е заместител на майчинството или детето да е от сурогатна майка. Живота на самотен родител изисква задоволяване на всички детски нужди и е по-предизвикателен, както и изисква повече всеотдайност. Самотното родителство се върти около правните, социалните, икономическите, поведенческите и личните аспекти на родителя, по отношение на възпитанието на неговото дете.

Някои от фактите се въртят около потресаваща статистика, че самотното родителство се увеличава постоянно. Само в САЩ има около 15 милиона самотни родители, отглеждащи сами над 22 милиона деца. Този голям брой на самотните родители се състои предимно от разведени родители или осиновители. А 75% от тази цифра показва, че ролята на самотен родител се играе предимно от жени. В световен мащаб самотното родителство е по-често срещано в западните страни от колкото в азиатските или ориенталските региони.

Живота на самотния родител е много труден, тъй като е много трудно да се играе двойна роля и да отговарят на икономическите отговорности. Обикновенно самотните родители са гледани на криво от другите хора, при това без основателна причина. Децата в семейства с един родител още от самото начало са склонни да имат повече социални и поведенчески проблеми, в сравнение с останалите деца. Статистиката показва, че хората които са самотни родители имат по-висок процент склонност към обедняване, особено жените или неженените родители, тъй като те са значително по-млади и съответно по-малко образовани и с по-малка възможност на продуктивна заетост. Ниските нива на доходите също се добавят към списъка с проблемите на самотните родители.

Но от това не следва, че децата на самотни родители не порастват като отговорни възрастни. Децата на самотни родители растат по-бързо, отколкото техните връстници, защото родителя се стреми да ги включи в процеса на вземане на решения, които им дават по-добро развитие на свободата на избор, а това ги възпитава на отговорно поведение и честност. Когато самотния родител включва ежедневно своето дете в домакинската работа, той заздравява връзката между него и детето.

Ефектите на самотното родителство се въртят около родителското разбиране, което позволява на детето да бъде дете в края на деня. Въпреки че за самотния родител, отговорностите и натоварването са многократно увеличени, той трябва да гарантират, че детето няма да страда от липса на грижи. По-добре да се потърси помощ от други възрастни, отколкото да се стоварват проблемите върху детето. За децата чиито родители са разделени, би било добре да има преходен период. Дисциплината е основна грижа за самотните родители, а грубото и проблемно поведение трябва да се разглежда като част от самостоятелния растежа, без подкрепата на втори родител.

Самотният родител дълбоко ще повлияе на живота на детето, било то положително или отрицателно, в крайна сметка всичко зависи от самия родител. Ако успеете да изградите добра система за разбирателство между вас и детето ви, ще допринесете за неговия по-добър живот, което е крайната цел на всички родители, независимо дали са самотни или не.

Коментари

1
Людмила
2013-01-25

Какво да кажа, много е трудно. Дано Господ ни помага и успеем да направим от тези деца наистина честни и достойни хора. Моят съвет е да научите децата си да споделят с вас и така ще сте по-спокойни за тяхното душевно състояние. Успех на всички самотни родители.