Съвети от педагога


Още за децата и спорта

Още за децата и спорта

Спорта помага децата да открият физически умения, да правят упражнения, да се запознават с нови приятели, да се забавляват, да се научат да играят като част от един отбор, да се научат да играят честно и да подобрят самочувствието си. Важно е да се знае, че начина на мислене и поведението на което се научават децата в спорта се пренася след това и в техния живот като възрастни. Родителите трябва да вземат активна роля в това тяхното дете да развие добро спортсменство. За да помогнете на детето си да получите най-доброто от спорта, Вие трябва да участват активно. Това включва:

- да му предоставите емоционална подкрепа и положителна обратна връзка,
- да присъствате на някои от игрите и да говорите за тях след това,
- да имате реални очаквания за вашето дете,
- да нучите повече за спорта и да подкрепяте участието на детето си в него,
- да помогнете на детето си да разговаря с вас за преживяното с треньора и останалите от отбора,
- да помогнете на детето си да се справи с разочерованията и загубите, и
- да изградите едно уважително поведение на зрител.

Въпреки че това участие ще ви отнеме време и ще е трудно съвместимо с работата ви, то ще ви позволи да сте добре осведомени относно тренирането, ценностите на екипа, поведението и начина на мислене на отбора. Поведението и начина на мислене на вашето дете се отразява комбинация от тренирането и вашите дискусии относно доброто спортсменство и честната игра.

Също много важно е да говорите за това какво вашето дете забелязва в спортните събития. При лошо спортсменство да се обсъждат други начини за справяне със ситуацията. Макар че може да се признае, че в разгара на конкуренцията може да бъде трудно да се запази контрола и уважение към другите, е важно да се подчертае, че неуважителното поведение не е приемливо. Запомнете, успеха не е същото нещо като победата и поражението не е същото нещо като загубата.

Ако сте загрижени за поведението или начина на мислене на треньора на вашето дете, може да говорите с треньора на саме. Като възрастни вие можете да говорите за това което е най-важно да научи детето. Макар и да не може да се промени особено отношение или поведение на треньор, можете да го направите ясно как бихте искали детето ви да се подхожда.

Ако детето Ви се е засегнало от отношението или поведението на своя треньор е добре да поискате лична среща с него. Вие и треньора трябва да обсъдите кои са най-важните знания и умения, които детето може да придобие по време на тренировките. Като родители имате право да обясните какво отношение искате треньора да има към Вашето дете и да изясните всички ситуации, в които детето се е чувствало засегнато. Така ще предодвратите следващи неприятни ситуации за детето. Ясно е, че манталитета и отншението на треньора не може да се промени напълно, но ако сметнете, че той е груб и не желае да съдейства за постигането на по-високи взаимни резултати, можете да се обърнете към родителския съвет в училището или към ръководството на отбора. Ако проблемите на детето Ви в отбора продължават, помислете дали за физическото и психическо здраве на Вашия малчуган не е по-добре да го изместите в друг отбор, или да го насочите към практикуването на друг спорт.

Като всеки загрижен и ангажиран с живота на детето си родител, Вие трябва да разговаряте с детето относно всичко, което му се случва. Говорете за победите и за загубите. Изяснявайте с детето си чувствата, които то изпитва в отделните моменти. Гордейте се с него, независимо от резултатите, но не пропускайте да го насърчите и вдъхновите да учи и постига все повече. Уроците, които детето ще научи по време на спортните си занимания са много важни за по-нататъчните му представи, възгледи и ценности като възрастен човек.

Коментари

Все още няма публикувани коментари. Можете да коментирате пръв.